Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o posouzení možností, kdy dědic odmítne dědictví ale jeden z jeho nástupců ho odmítne rovněž. Situace: Manželka je jedno ze 2 dětí, které spolu s jejich matkou = manželkou zůstavitele má dědit po otci ze zákona. Neboť k dohodě zřejmě nedojde, závěť neexistuje. Vypořádání společného jmění manželů ponechme stranou.

V rámci pokusu o uklidnění situace manželka zvažuje dědictví odmítnout, čímž by byly na řadě naše 3 děti. Jeno z nich, náš syn (svobodný, bez společné domácnosti) také zvažuje odmítnutí dědictví. Pak by se, mimo mne, znovu stala dědičkou 1/2 jeho podílu má žena, synova matka, čímž jsme částečně kde jsme byli. Tedy by mněla následovat poslední část znovusjednocení podílu tím, že se manželka tentokrát vzdá v můj prospěch. Kontrolní součet výsledku: manželčin vstupní díl 1/3 z celkového dědictví skončí u 2 našich dětí a u mne jako 3x 1/9. Dotaz: je takové řešení vůbec možné a neexistuje jednodušší cesta k výsledku? S pozdravem Josef.

 

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru pokud manželka dědictví odmítne, pak přechází dědický podíl na 3 potomky. Pokud jedno z nich také odmítne, rozdělí se dědictví mezi druhé dvě děti. Každé z nich pak bude mít 1/6.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.