Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych dotaz ohledně dědění nemovitosti. Má babička zemřela a sepsala závět, kde odkazuje svůj byt mně. Babička měla dvě dcery, obě si zažádaly o vyplacení neopominutelného dědického práva. Jedna z dcer má na této nemovitosti zástavní právo v nějaké hodnotě na svou nemovitost. Jak se dá v tomto případě postupovat?

Jak je možné se toho zástavního práva na nemovitosti zbavit? Bude ho muset tedy vyplatit nebo se výše vyplacení neopominutelného dedického práva poníží o hodnotu zástavy? Je možné si zástavní právo přenést na její vlastní nemovitost? Jaké jsou varianty, pokud nechci, aby tam zástavní právo nadále bylo? Děkuji Vladěna.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě babička souhlasila s tím, že dá do zástavy bance svou nemovitost za účelem zajištění hrazení hypotéky svou dcerou. Bohužel bez součinnosti banky nelze vyřešit situaci tak, že by zástava byla vymazána. Postavení Vás jako tzv. zástavního dlužníka, tedy osoby, která vlastní nemovitost, která je zatížena zástavou, by mělo být rovněž řešeno v dědickém řízení, přičemž byste měla do práv a povinností babičky vyplývajících ze zástavní smlouvy vstoupit Vy. Tedy v daném případě by se mělo zahájit jednání s bankou, aby bylo případně zástavní právo převedeno na jinou nemovitost, případně byste se musela soudně domáhat nápravy v případě, že by dcera hypotéku nesplácela a banka by hrozila realizací zástavního práva. Bohužel bez souhlasu banky zástavní právo z nemovitosti nevymažete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.