Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byla jsem v závěti stanovena správcem dědictví. A po úmrtí obou manželů i jediným dědicem. Manželé sepsali závěť. Pokud zemře manžel, veškerý majetek přechází na manželku a obráceně. Podotýkám, že manželství je bezdětné. Stalo se tak, že zemřel první manžel, za dva roky manželka. Byla jsem předvolána k předběžnému řízení.

Kde mi bylo sděleno, že se nyní bude hledat příbuzný, který by mohl závěť rozporovat. Byla mi sdělena výše movitého i nemovitého majetku, kterým paní Rita disponovala. Ale nikde nebyla zmínka o majetku jejího manžela, který dědila po jeho smrti. Je to standardní postup? Děkuji za případnou odpověď. S pozdravem Adriana.

 

ODPOVĚĎ:
V rámci dědického řízení se projednává pouze majetek zemřelé osoby. Majetek zemřelého manžela, který už zemřel dříve, se nyní neprojednává. Pokud ale manželka po svém manželovi dědila, měl by být samozřejmě i tento majetek součástí dědictví, neboť se projednáním dědictví po zemřelém manželovi stal majetkem manželky. Každopádně ano, standardní postup je takový, že notář vždy projednává pouze objem pozůstalosti, který byl ve vlastnictví zemřelé osoby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.