Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou pronajímáme byt v rodinném domě. S nájemcem jsem měl opakovaně problémy. 2017 platil nájem opakovaně pozdě a většinou až po urgencích, nezaplatil nedoplatek za 2017 za vodné a stočné a tento rok dlužil navíc 2 nájmy. Podal výpověď, běží mu výpovědní lhůta, nicméně s bytu se už odstěhoval.

Narychlo jsme sháněli nové nájemníky a požadovali po něm zaplacení dluhu, kdy bychom mu pak ukončili nájem okamžitě a ne s výpovědní lhůtou. Převzetí bytu a peněz měla zajistit tchýně, jelikož nájemník nebyl schopen předat byt v uklizeném stavu a neměl ani peníze a na další domluvený termín jsme se nemohli s manželkou dostavit. Ani na další schůzku k předání bytu nedonesl peníze, ale slíbil, že peníze pošle převodem. Bohužel jsem se od tchýně dozvěděl, že si ofotil do mobilu dokument, který před schůzkou sepsala, kde byl rozepsán dluh, datum, potvrzení o převzetí peněz i její podpis. Věřila, že je seriózní. Tvrdil jí, že je to proto, aby věděl, kolik má zaplatit. Pochopitelně nic nezaplatil. Tchýně ho SMS upozornila, že takto nájemní smlouva skončí až s celou délkou výpovědní lhůty a v případě, že nezaplatí, podáme žalobu. Neodpovídá a ani nebere telefon. Hodlám ho písemně vyzvat k zaplacení dluhu, jelikož noví nájemníci se do bytu již za týden stěhují. Chtěl jsem se zeptat na následující:
1. Mám žádat dlužné nájemné za celou výpovědní dobu nebo jen do nástupu nového nájemníka a jakou lhůtu k zaplacení mu mám poskytnout.
2. Jakou formou se dá vymáhat dluh soudně? Např. žalobou na vydání platebního rozkazu?
3. Dosud se tím neohání, ale napadlo mě, jestli fotku v mobilu nemůže použít jako důkaz, že dluh zaplatil (to by byl ovšem podvod, že? ! )
Děkuji, Eduard

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Nájem byste měl požadovat pouze do okamžiku, kdy se nastěhují noví nájemci. Pokud byste požadoval nájem i poté, jedná se o bezdůvodné obohacení, není po právu účtovat nájem za období, kdy již nájemce byt neužívá a fakticky ani užívat nemůže (a to i když se jedná o nepoctivého nájemce, jako ve Vašem případě), když je již byt pronajmut dalším osobám.
2. Dlužné nájemné můžete vymáhat prostřednictvím žaloby - návrhu na vydání platebního rozkazu, kde vylíčíte celou situaci. Upozorňuji, že s podáním žaloby hradíte soudu soudní poplatek 5% z žalované částky. Soud ale následně rozhodnutím uloží žalovanému povinnost Vám všechny náklady nahradit.
3. Fotografii samozřejmě může jako důkaz předložit, nicméně nic tím neprokáže, rozhodně ne úhradu. Soud by k takové fotografii v rámci hodnocení důkazů a při svém rozhodování nepřihlížel.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vystěhování z nájemního bytu před ukončením výpovědní lhůty - nárok na nájem, nájemné pro pronajímatele
  • Má pronajímatel nárok na nájem, nájemné pokud se dlužník předčasně vystěhuje z bytu ve výpovědní lhůtě?
  • Vymáhání nájmu po odstěhovaném nájemníkovi - postup, návod (žaloba k soudu)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.