Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partner měl s předešlého vztahu byt, který stihl přepsat ještě na svoji přítelkyni se kterou žili ve společné domácnosti, než mu tzv. exekuce zaklepala na dveře, protože neplatil nebankovní půjčku. Byt je psaný tudíž na přítelkyni, nicméně on ji platí hypotéku přestože více než půl roku je přestěhovaný a nežije s ní, trvalé bydliště má na soudní ulici. Rozešli se.

Ona mu tvrdí, že na to, aby platila peníze nemá. Mají spolu z předešlého vztahu 7 letou dceru. V případě, že by přestal platit hypotéku, tak by přišla o byt ona? Jedná se o to jestli by si tím ještě nepřitížil. exekuce se mu odečítá z platu. Soudit se nechce, ale přítelkyně na dohodu a placení přistoupit nechce, takže ho v tom nechává se plácat. Když půjde do sporu je velká pravděpodobnost, že to má vyhrané? Uzná mu soud i zpětné peníze za dobu co s přítelkyní nežil a platil hypotéku? Jak by v tomto případě soud mohl dlouho trvat, nebo prosím o nějakou radu, jak by se měl přítel v tomto případě zachovat? S ex není žádná domluva. Děkuji za odpověd. Jermanová.

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
pokud přítel platí hypotéku vázanou na byt, který není v jeho vlastnictví, pak jsou splátky bezdůvodným obohacením a může se po bývalé přítelkyni domáhat jejich vrácení - i soudně. Pokud by hypotéku přestal platit, pak by věřitel mohl exekuovat jak jeho majetek a plat, tak také nechat zpeněžit zástavu, tedy prodat byt v dražbě. Nejlepším řešením by bylo, aby bývalá přítelkyně přepsala byt zpět na něj, ale pokud má exekuce, je to samozřejmě nereálné. Řešení v daném případě tedy fakticky neexistuje, pokud přestane splácet, hrozí, že přijdou o byt a on bude mít další exekuce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.