Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych Vás poprosit o radu bydlím v domě, který jsme si koupili spolu s partnerem na půl. Bohužel jsme se v ne příliš dobrém asi 2017 jsme se rozešli. On se odstěhoval a dosud jsme spolu nekomunikovali. Každopádně, expřítel svou polovinu bez mého vědomí prodal právě 2017, bohužel jsem se to dozvěděla náhodně až teď, kdy po mě nový vlastník chtěl, abych mu začala platit nájemné. Také jsem se dozvěděla, že tento nový majitel podíl na domě kde bydlím zastavil, vzal si asi u nějakého lichváře půjčku, nesplatil jí a polovina domu teď propadne lichváři.

Samozřejmě s tím nesouhlasím, nesouhlasila bych ani s prodejem podílu domu mého expřítele, jak je možné, že mohl půlku domu prodat, aniž bych o tom věděla a jak je možné, že lze bez mého vědomí dát polovinu domu do zástavy? Jak se můžu bránit? Rozhodně nehodlám někomu platit nájem za svůj dům. Děkuji, Vanda

ODPOVĚĎ:
Předkupní právo spoluvlastníků se do zákona vrátilo bohužel až s účinností od 1.1.2018. Pokud tedy spoluvlastník prodal svůj podíl v roce 2017, nemusela jste se o tom dozvědět a on podle tehdy platné právní úpravy neměl povinnost Vás o tom informovat. Jiná situace je u zástavního práva. Zde se uplatní §1132 Občanského zákoníku, který uvádí, že "K rozhodnutí, na jehož základě má být společná věc zatížena je třeba souhlasu všech spoluvlastníků." Pokud tedy část nemovitosti byla zastavena, je tato zástavní smlouva neplatná. Vaše obrana by pak spočívala v tom, že byste k soudu podala žalobu o neplatnost zástavní smlouvy. Zde ale doporučuji navštívit advokáta, jejichž seznam najdete na www.advokatikomora.cz, neboť se může jednat o právně složitou záležitost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.