Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Co když někdo zneužije adresu mé nemovitosti tak, že ji nahlásí jako doručovací u společností, u kterých následně nadělá dluhy a exekutor vyhodnotí doručovací adresu jako poslední známé bydliště dlužníka, aniž by tam mohl žít, protože nemovitost má nové majitele, jiné jmenovky na schránce a sousedi potvrdí, že se tam dotyčný nezdržuje a nebydlí a nemá tam své věci?

Existuje kupní smlouva, ve které veškeré příslušenství náležící k nemovitosti připadlo nám jako kupujícím minulý rok. Může exekutor i tak zabavit naše věci v dané nemovitosti, když tam v tu dobu nejsme a ignorovat naše jmenovky na schránce, které se shodují se jmény v katastru. Může pak exekutor požadovat doklady od jednotlivých movitých částí ačkoliv se na ně vztahuje kupní smlouva a zbytek máme podložený fakturami z nákupu? Může právník v takové situaci vůbec pomoci a může se občan bránit takovému zneužití jeho nemovitosti - zneužití adresy kýmkoliv? Nikde jsem podobné téma neviděla zpracované, ale reálně se to stává a zákon je děravý a zapomíná na majitele nemovitostí, kteří nemají ze zákona právo komukoliv zrušit doručovací adresu na své nemovitosti. Mohou zrušit pouze trvalé bydliště, které ale exekutorům nestačí. Jdou i tam, kde je nahlášena doručovací a je jedno že nelegálně a nepravdivě bez souhlasu majitelů nemovitosti. Tím pak zabaví majetek nevinným lidem. Máme obavu, protože pošťačky k nám hází i poštu někoho jiného, kdo uvedl naši adresu a bohužel doručovatelky ignorují naše jmenovky na schránce. Společnosti, kde jsou dlužníci vedení jako klienti si tak mohou myslet, že jsou tyto zásilky doručitelné, ačkoliv by neměly být. Jak se bránit, když ani na poště se nic nepovedlo trvale vyřešit? Už u nás byl i soudní znalec se vyptat na jednoho dlužníka, který tam prý má doručovací adresu už od roku 2015, ale to jsme jako kupující v době koupě nikde nemohli zjistit. Na Evidenci obyvatel se eviduje pouze trvalé bydliště na nemovitosti.

 

ODPOVĚĎ:
Za Vámi uvedených okolností by takové nemovitost neměla být exekutorem vyhodnocena jako místo, kde by mohl mít povinný své věci. Avšak praxe některých úřadů je taková, že známou adresu dlužníka mají za takové místo a soupis movitých věcí provedou, což je stále zákonné. Vy (vlastník) se pak musíte bránit návrhem na vyškrtnutí věci ze soupisu a doložením vlastnictví (smlouva, faktura...). Pokud máte k dispozici Vámi uvedenou smlouvu, jako důkaz by měla být postačující. Avšak vykonavatelé exekutora, kteří mobiliární exekuci provádějí, důkazy vlastnictví zpravidla vidět nechtějí a odkáží Vás na zákonný postup obrany viz výše. Vámi zmíněné zásilky cizích osob vracejte na poště a chtějte potvrzení, že jste je vrátili, neboť nejsou určeny žádnému obyvateli nemovitosti. Jestliže víte, kdo exekuci proti povinnému vede, sdělte uvedené skutečnosti soudnímu exekutorovi písemně, i pokud ještě mobiliární exekuce neproběhla. Pokud dále máte za to, že Vaše adresa byla zneužita, neváhala bych se obrátit na Policii ČR s trestním oznámením, případně na občanskoprávní spor na ochranu osobnosti. V takovém případě Vám doporučuji obrátit se na právníka z řad advokátů (www.advokatikomora.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.