Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímá mě, pokud by jeden z manželů dlužil např. na zdravotním pojistění a měl exekuci, tak druhý z manžel, co nic nedluží automaticky bude mít zablokován účet a bude muset za něj platit tu exekuci? Nemohou se lide vzít tak aby neměli společně SJM ani dluhy? Aby každý odpovídal sám za sebe? A kdyby tu exekuci nesplácel ten dlužník, postihnout toho druhého?

Dá se nějak zbavit exekuci? Dejme tomu někdo spadl do závislosti a proto žil dlouho na ulici a automaticky má exekuce na zdrav. poj. a nebyl na tom psychicky dobře, aby to řešil, jak se pak ti lidé zbaví exekuce? Jak ji může zastavit? Kolik je potřeba vydělat, aby byla nějaká šance na oddlužení? Dekuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dluh vznikl za trvání manželství, je možno jej uspokojit ve společném majetku. Peníze na účtu manžela povinného však byly zákonem vyňaty, tedy na ty se exekuce druhého manžela nevztahují. Je možné si smluvně upravit společný majetek tak, že společné jmění manželů vůbec nevznikne (před sňatkem) a vzniklo-li (automaticky sňatkem), lze jej zrušit a vypořádat. Pro povolení oddlužení je třeba. aby měl dlužník stabilní příjem nebo aby se třetí osobou uzavřel tzv. smlouvu o důchodu, kterou mu tato třetí osoba bude měsíčně na oddlužení přispívat. Měsíční splátka, kterou se hradí odměna a náklady správce a pohledávky věřitelů, musí být dle zákona min. cca 3.600 Kč měsíčně, soudy však v současnosti žádají splátky vyšší, min. 5.000 Kč a nejlépe tolik, aby za 5 let bylo splaceno alespoň 30% dluhů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.