Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nejistotu, zda mi exekutor může okamžitě po výplatě jednorázového doplatku starobního důchodu (zažádal jsem si o důchod o několik let později, než je věková hranice vzniku nároku na důchod) na poštovní přepážce (nebo potom před poštou) tento obnos zabavit. Jedná se o doplatek, vypočtený ČSSZ se znalostí mé exekuční situace a tedy již snížený o zákonnou exekuční srážku, kterou řečený úřad sám exekutorovi zaslal.

Exekuci mám jedinou.   Jak se lze případně argumentačně bránit? Jde přece vlastně o součet nezabavitelných částek, dopočtený zpětně.   S pozdravem Antonín.

 

ODPOVĚĎ:
Někteří soudní exekutoři mají vykonavatele, kteří mohou postupovat i způsobem, který uvádíte, i když je to již v současnosti spíše výjimka. V každém případě lze argumentovat tím, že až do dvojnásobku životního minima jednotlivce nelze hotové peníze zabavit; pokud by částka byla vyšší, pak jde dále o prostředky, které nutně používáte k uspokojení svých potřeb - i takové peníze jsou vyloučeny z exekuce a neměly by být dlužníku zabaveny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.