Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2012 jsem měl exekuci, kterou jsem splatil a následně mi bylo doručeno oznámení o odblokování bankovního účtu. Měl jsem věc za uzavřenou a víc se o to nezajímal.   Jelikož teď chci převést dům, tak jsem zjistil, že na něm vázne zástavní právo, které vznikalo spolu s půjčkou, na kterou byla exekuce vedena. Snažil jsem se doma najít usnesení o zastavení exekuce, abych došel na katastr a požádal o smazání zástavního práva.

Nikde jsem ho ale nenašel a co si právě vybavuji, tak mi bylo doručeno jen oznámení o odblokování účtu, které mám.   Proto se obracím na Vás, jak v takovém případě postupovat? Kdo má vůbec povinnost k výmazu zástavního práva? Mám za to, že exekutor po skončení exekuce, ale ten to tehdy neudělal a momentálně už neúřaduje. Mám se obrátit na jeho nástupce v úřadu, jestli tuto ukončenou exekuci neeviduje a nemohl mi zaslat usnesení o zastavení exekuce a případně vymazal zástavní právo? Případně jak postupovat? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o zástavní právo věřitele, jehož pohledávku jste uhradil, pak jej musí katastr vymazat z podnětu samotného věřitele. Pokud by šlo o exekutorské zástavní právo, pak je postup obdobný, opět musíte žádat o součinnost věřitele, aby se spojil s exekutorem, který jej sám zrušit nemůže.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.