Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dospělá dcera v zahraničí (EU) předčasně ukončila/přerušila po roce studium na VŠ, nyní nestuduje ani nepracuje. Sociální a zdravotní pojištění v ČR od ukončení studia zatím nedoplatila a nenahlásila změnu statusu studenta. S námi rodiči prakticky nekomunikuje. Trvalé bydliště má stále v našem RD.  

Dotaz - existuje způsob, jak můžeme na ZP a ČSSZ sami zjistit její nedoplatky pojištění za dobu od přerušení studia do teď a začít platit za ni, tak, aby nevznikaly další dluhy, a je možné, že v případě dalších jejích dluhů (o kterých se nedozvíme) může být na naši nemovitost uvalena exekuce? Dá se v tomto případě, čistě jako preventivní opatření, navrhnout zrušení jejího trvalého bydliště u nás a bez jejího vědomí ho přesunout na OÚ v místě bydliště? A co by to pro dceru znamenalo např. ohledně platnosti občanského průkazu a případné budoucí komunikace s úřady v ČR? A v případě, že studium pouze na rok přerušila a příští rok by opět nastoupila na denní studium, mění to ze strany zmíněných úřadů v ČR pohled na placení pojistného a případný vznik dluhů? Děkuji Dorota.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi uvedené instituce nemají povinnost Vám sdělovat výši případných dluhů na zdravotním a sociálním pojištění Vaší dcery, nicméně pokud již disponujete např. korespondencí od nich, můžete obě instituce kontaktovat a to nejlépe osobně. Ze zkušenosti vím, že zpravidla osobám (rodičům), které chtějí hradit dluh za dlužníka, informace poskytnou za účelem jeho úhrady. Do budoucna však případné dluhy „předplatit“ nelze, leda byste se dohodli, že budete pojištění za dceru pravidelně odvádět ze svého účtu (není na to však oprávnění). V případě vedení exekuce je exekvován pouze majetek dlužníka (jeho manžela), o dům tak přijít nemůžete. Potíže mohou nastat pouze tehdy, pokud bude vedena exekuce prodejem movitých věcí a exekutor přijde sepsat majetek v místě, kde se Vaše dcera zdržuje nebo může zdržovat. Tím je bezpochyby místo s trvalým pobytem. Avšak i když trvalý pobyt dceři zrušíte, v Centrální evidenci obyvatel, kam exekutor standardně nahlíží, údaj o jejím předchozím pobytu zůstane, takže by pravděpodobně exekutor Váš dům navštívil tak jako tak a věci sepsal do soupisu. Tomu se lze bránit pouze následným prokázáním toho, že věci patří Vám či někomu dalšímu, a ne dlužníkovi. Je možno použít účtenky na Vaše jméno, faktury, apod. Pokud Vaše dcera nastoupí zpět na studium, musí opět sama kontaktovat úřady a změnit si status studenta.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.