Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem od pána automobil, u kterého je vlastník leasingová společnost, provozovatel je firma. Při předání auta jsem zaplatil 70.000 Kč hotově a dále jsem měl zaplatit 12x 4.000 Kč na účet leasingové společnosti. Splátky jsem poctivě za rok zaplatil a auto mělo být přepsáno na mou osobu. V té době jsem se s prodávajícím nedokázal spojit, ani ho nezastihl na adrese (ignorování, vypnuté číslo, uvedená adresa v kupní smlouvě psaná na obecní úřad).

Obrátil jsem se tedy na leasingovou společnost s dotazem, jak tuto situaci řešit. Ta mi sdělila, že firma, která si leasing na auto brala, je v exekuci a nemají od ní všechny platby a pokud chci auto přepsat na sebe, musím od prodávajícího získat alespoň plnou moc, že jinak mi nemůžou pomoc. Mezitím mě kontaktovala exekutorská společnost s tím, že na leasingu vznikla dlužná částka a já ji musím uhradit, nebo zabaví auto. Jak prosím, tuto situaci řešit? Za auto jsem celkově zaplatil cca 120.000 Kč, exekutor požaduje dalších 60.000 Kč, které jsem ochotný uhradit, pokud s jistotou bude vozidlo přepsáno na mou osobu. Do auta jsem již za rok investoval více než 80.000 Kč na nutných opravách, proto je škoda ho jen tak odevzdat bez jakéhokoliv nároku. Od auta mám malý i velký technický průkaz. Kupní smlouvu taktéž.   Děkuji a přeji hezký den. S pozdravem, Boleslav.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě doporučuji obrátit se jak na exekutora, tak na leasingovou společnost a uzavřít s nimi dohodu, jejíž obsahem bude úhrada nedoplatku, ale podmíněna povinností převést vůz do vašeho vlastnictví. Nevidím důvod, proč by s tím neměla leasingová společnost souhlasit. Bohužel toto mělo být řešeno již v rámci kupní smlouvy, kdy mělo být postaveno na jisto, že v době koupě žádný dluh na leasingu nevznikl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.