Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn před několika lety onemocněl schizofrenií, s rodinou ani s úřady nekomunikuje, Má hypotéku a zřejmě i další dluhy. Víme, že mu hrozí exekuce. V době, kdy byl ještě zdráv postavil dům, ve kterém bydlí. Nikdy se do toho domu nepřihlásil k trvalému pobytu. Adresu trvalého bydliště má stále u nás, i když tady nežije.

Zřejmě z obav před exekucemi ze svého domu zmizel, nemáme představu, kde v současnosti žije. Máme obavy, že exekutoři budou chodit k nám. Je to možné a pokud ano jak se případně takové exekuci bránit. Děkuji Boris.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nevíte, kde Váš syn je a nemáte na něj žádné spojení, z opatrnosti bych Vám doporučila nahlásil jej na Policii ČR jako nezvěstného. Pokud jde o exekucei na syna - v případě vedení exekuce je exekvován pouze majetek dlužníka, Vy tak o dům přijít nemůžete. Potíže mohou nastat pouze tehdy, pokud bude vedena exekuce prodejem movitých věcí a exekutor přijde sepsat majetek v místě, kde se Váš syn zdržuje nebo může zdržovat. Tím je bezpochyby místo s trvalým pobytem. Avšak i když trvalý pobyt synovi zrušíte, v Centrální evidenci obyvatel, kam exekutor standardně nahlíží, údaj o jejím předchozím pobytu zůstane, takže by pravděpodobně exekutor Váš dům navštívil tak jako tak a věci sepsal do soupisu. Tomu se lze bránit pouze následným prokázáním toho, že věci patří Vám či někomu dalšímu, a ne dlužníkovi. Je možno použít účtenky na Vaše jméno, faktury, apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.