Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na nemovitosti máme zástavní právo smluvní. Vzniklo v roce 1999, tedy ještě před NOZ. Dluh byl exekucí uhrazen, ale bohužel jsme tehdy hned nejednali a nemáme už potvrzení o splnění exekuce a exekutor již nemá náš spis v archivu. Kvůli tomu máme problém u věřitele, protože ten před vydáním potvrzení o splnění dluhu požaduje potvrzení, že byl dluh splacen. Je nějaká možnost jak potvrdit splnění dluhu, když nemáme záznam o exekuci, aby mohlo dojít k výmazu z katastru? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že je to především věřitel, kdo by měl mít v účetnictví informaci o tom, zda vůči Vám eviduje ještě nějaký dluh či nikoli a měl by Vám kvitanci ve smyslu § 66 odst. 1b) katastrální vyhlášky vystavit. Doporučuji Vám opatřit si výpis z centrální evidence exekucí, který lze získat např. na pobočkách České pošty nebo exekutorské komory, ze kterého bude patrno, že exekuce není vedena v evidenci probíhajících exekucí, event. se ještě obrátit na soud, který exekuční věc rozhodoval se žádostí o vyhledání/nahlédnutí do spisu (i zde však platí skartační lhůty). Pokud potvrzení věřitele nezískáte, bude třeba u soudu uplatnit žalobu na určení zániku/neexistence zástavního práva (z důvodu, že zástavní právo zaniklo splněním nebo je např. promlčené). Na základě takového soudního rozhodnutí bude možné výmaz zástavního práva z katastru nemovitostí provést.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.