Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zjistil jsem, že v nějakém bankovním registru mám záznam, že jsem nezaplatil před několika léty 140 Kč v termínu nedoplatek za plyn a to jen proto, že mi prostě tato složenka nebyla doručena. Zápis v tomto registru mi brání v tom, abych si vzal úvěr na opravu bytu. Je nějaká možnost, jak požádat o tento výmaz - resp. požádat o výmaz mých osobních údajů? Nejde o registr SOLUS. V SOLUS-u žádný záznam nemám. Děkuji, Martin

 

ODPOVĚĎ:
V této souvislosti přichází do úvahy Bankovní registr klientských informací (BRKI) nebo Nebankovní registr klientských informací (NRKI).
O Bankovním registru klientských informací se více dočtete například zde:
http://www.cbcb.cz/o-cbcb/
Bankovní registr klientských informací obsahuje údaje o bonitě a finanční důvěryhodnosti klientů bank, přičemž do tohoto registru mají přístup tuzemské banky a pobočky zahraničních bank. Tento registr obsahuje pouze informace o závazcích klientů vůči bankám. Předpokládám proto, že pokud se Váš dluh týká neuhrazené dodávky plynu, není tento dluh veden v Bankovním registru klientských informací, jelikož plyn Vám není dodáván bankou (resp. dodávky plynu nehradíte bance).
Podstatné informace o obsahu a fungování Bankovního registru klientských informací naleznete zde:
http://www.cbcb.cz/caste-otazky/
Vzhledem k tomu, že Váš dluh pochází z opožděně uhrazené dodávky plynu, lze předpokládat, že jste evidován spíše v Nebankovním registru klientských informací, o němž se více dočtete zde:
http://www.cncb.cz/caste-otazky/

Záznamy v tomto registru jsou evidovány po dobu existence smluvního vztahu mezi klientem a příslušným subjektem (například poskytovatel nebankovních úvěrů) a 4 roky po skončení tohoto vztahu.
V první řadě Vám doporučuji kontaktovat tyto dva registry a ověřit, ve kterém z nich je Váš dluh evidován (přičemž začněte Nebankovním registrem klientských informací).
Zjistíte-li, že Váš dluh je evidován v Nebankovním registru klientských informací, bude možné, abyste požadoval doložení Vašeho souhlasu se zpracováním Vašich osobních údajů v tomto registru. Aby totiž mohly být Vaše osobní údaje v tomto registru zpracovány, musel jste s tím v minulosti vyslovit souhlas. Vyjde-li tímto způsobem najevo, že souhlas se zpracováním osobních údajů jste nedal, bude možné, abyste se domáhal okamžitého odstranění Vašich osobních údajů z tohoto registru. Vyjde-li naopak najevo, že souhlas se zpracováním osobních údajů jste dal, bude možné ověřit, k jakému účelu a v jakém rozsahu mohou být Vaše osobní údaje v tomto registru zpracovány. Za určitých okolností by bylo možné uvažovat rovněž o odvolání souhlasu se zpracováním osobních údajů.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak požádat o výmaz o dluhu z minulosti v bankovním registru
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.