Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bohužel, se nám na našem hrobě začali ztrácet věci (výzdoba). Rádi bychom nainstalovali fotopast, která umí zaznamenávat obraz i zvuk. Jen bych ráda věděla zda v tom není problém po právní stránce? Děkuji, s pozdravem Andrea.

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru je instalace fotopasti na hřbitově právně poměrně problematická.
Je nesporné, že provozem fotopasti bude docházet ke snímání jiných osob (a to jejich tváří a případně i hlasů), čímž může být zasaženo do jejich soukromí, resp. tím bude docházet ke zpracování jejich osobních údajů. Navíc je nutné vzít na zřetel, že fotopastí nebude snímán Váš soukromý pozemek, nýbrž pozemek veřejného hřbitova (tedy veřejné prostranství).
Roli může sehrát i fakt, jakým způsobem hodláte fotopast instalovat – tzn. co by mělo být fotopastí snímáno (zda pouze náhrobní kámen a deska, prostor v bezprostřední blízkosti hrobového místa či i okolní prostor hřbitova).
Dále bude nutné zvážit, zda lze Váš zájem na ochraně Vašeho majetku (tedy výzdoby hrobu) vyvážit se zásahem do práv všech návštěvníků hřbitova, kteří mohou být fotopastí snímáni.
V současné chvíli Vám doporučuji upozornit správce/provozovatele hřbitova na ztrácení věcí a dohodnout se s ním na tom, že vstup a interiér hřbitova bude opatřen výstrahou upozorňující na fakt, že tento prostor je snímán kamerami (byť tomu tak ve skutečnosti nebude). Pakliže toto opatření nepovede k cíli (tzn. budou-li se věci ztrácet i nadále), můžete správce/provozovatele hřbitova požádat o instalaci kamer/fotopasti.
Doporučuji Vám obrátit se s touto otázkou rovněž na dozorový orgán, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů:
https://www.uoou.cz
(jehož právní názor je v této věci určující).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.