Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1999 jsem byl právoplatně odsouzen pro trestné činy krádeže spolu s dalšími třemi lidmi s tím, že máme zaplatit způsobenou škodu rukou společnou a nerozdílnou. Jenže jediný kdo platí jsem já. Dvakrát jsem již volal na poškozenou firmu, jestli platí i ostatní, ale vždy mi bylo řečeno, že jako dlužníka evidují pouze mne.

Dá se s tím ještě něco dělat pokud v rozsudku bylo psáno, že máme platit všichni. Je náhrada škody promlčená? Děkuji, Kamil.

ODPOVĚĎ:
V případě tzv. solidárního plnění platí, že se věřitel, ve Vašem případě poškozený, může obrátit na všechny dlužníky nebo jen na jednoho z Vás. Pro věřitele je samozřejmě komfortnější komunikovat s Vámi a požadovat celou částku po Vás, když s ním, podle všeho, jako jediný jednáte. To, co jste zaplatil nad rámec, si můžete nárokovat po ostatních odsouzených. Právo přiznané rozhodnutím orgánu veřejné moci se promlčí za deset let ode dne, kdy mělo být podle rozhodnutí plněno. Avšak pozor, záleží také na tom, jak mělo být plněno. Bylo - li plnění rozloženo na jednotlivá dílčí plnění, platí desetiletá promlčecí lhůta i pro tato dílčí plnění a počíná běžet ode dne dospělosti každého dílčího plnění. Dospěje-li nesplněním některého dílčího plnění celý dluh, počne promlčecí lhůta běžet ode dne dospělosti nesplněného dílčího plnění.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.