Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s prosbou o radu jak postupovat v situaci, do které se dostala moje dcera. V únoru 2020 půjčila své osobní auto ŠKODA Fabia svému bývalému příteli. Ten 19.2.2020 s autem havaroval. Auto bylo po nehodě odvezeno odtahovou službou na autovrakoviště a odhlášeno z registru vozidel.

Po nehodě se společně s jeho rodiči dohodli, že dceři škodu na vozidle a s tím spojené náklady do konce měsíce března 2020 splatí. Škoda na vozidle cca 80.000 Kč. Odtahová služba 2.570 Kč. Doposud k žádnému vyrovnání nedošlo a bohužel dle mnou zjištěných informací ani nedojde. Zjistila jsem, že dotyčný má dluhů více. Dceři tvrdí, že nemá žádné peníze a že nemá z čeho dluh splatit. Obrátila jsem se tedy telefonicky na jeho rodiče. Byla jsem odbyta s tím, že je syn dospělý a nic za něho řešit nebudou ať ho dám klidně k soudu. Nevím jak mám tedy postupovat a zda vůbec má smysl se do nějakého soudního vymáhání pouštět. Nevím, jestli neměli sepsat alespoň nějakou směnku, na základě které by bylo možno dluh vymáhat. Vím, že soudní výlohy nejsou zrovna nejlevnější a vzhledem k nastalé situaci s koronavirem, kdy nikdo nemáme jistý stálý příjem. Budu mít jistotu, že o peníze, které dluží dceři a další pravděpodobné peníze za výlohy soudu nepřijdeme? Předem velice děkuji za odpověď. Petra.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dosud nemáte žádnou listinu jím podepsanou, ve které by prohlašoval, že způsobil tuto škodu a že se ji zavazuje uhradit, doporučuji s ním sepsat písemné uznání dluhu (vzor zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/splatkovy-kalendar-a-dohoda-o-uznani-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014).
Směnku nesepisujte, jelikož směnka je listina hodně formální a často se v ní dělají chyby, které naopak mohou způsobit, že je neplatná.
Nicméně samotné uznání dluhu Vám nezajistí, že opravdu dluh zaplatí. Pokud by ve lhůtě nezaplatil, můžete jej písemně vyzvat tzv. předžalobní výzvou (vzor zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014). Jestliže nebude reagovat ani na tu, lze se obrátit na civilní soud a následně exekutora.
Pokud ovšem nemá žádné peníze, stálý příjem či majetek, popř. velké množství dluhů, které jsou již vymáhány, s velkou pravděpodobností se v exekuci nepodaří dluh vymoci (popř. jen z části).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.