Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2020 jsme se nastěhovali do nového domu a nechali jsme si postavit plot na obou stranách domu. Přibližně po 5 měsících za námi přišel budoucí soused, jestli bychom mu dali povolení ke stavbě domu. Ústně jsme se domluvili, že mu povolení dáme, ale až bude mít vše postaveno, tak nám zaplatí polovinu částky za plot, který je mezi našimi pozemky.

Soused se nastěhoval do svého domu a po naši intervenci, že by tedy měl už ten plot zaplatit, se začal vykrucovat, že neměl možnost ovlivnit výběr plotu a že za něj nezaplatí.   Naše chyba byla, že jsme tuto ústní dohodu nedali na papír a nenechali ho to podepsat, věřili jsme, že se s lidmi dá domluvit a měli jsme zkušenost s druhým sousedem, se kterým máme druhý plot bez problémů zaplacen napůl. Každopádně zjistil jsem dle občanského zákoníku, že by nám měl soused umožnit trvalý vstup na svůj pozemek tak, abychom mohli náš plot z jeho strany upravovat, opravovat atd. a můj dotaz zní, zda není problém, pokud bychom si nechali udělat reklamní bannery, které připevníme k plotu z jeho strany. Mohl by nám je z nějakého důvodu sundat, případně jaké jsou naše práva v rámci toho plotu? Nemá povinnost si postavit svůj vlastní plot a mezi ploty nechat mezeru na průchod? Děkuji za pomoc.

 

ODPOVĚĎ:
Co se týče hrazení poloviny nákladů na zbudování plotu, nebyli jste oprávněni po svých sousedech takovou platbu vyžadovat. Pakliže je předmětný plot zřízen pouze na Vašem pozemku (což předpokládám), jedná se o stavbu ve Vašem výlučném vlastnictví (jejíž výstavbu byste měli financovat rovněž pouze Vy, resp. soused není dle platné právní úpravy povinen se na financování podílet).
Pokud Vám jeden ze sousedů uhradil polovinu nákladů na výstavbu oplocení, jednalo se z jeho strany o projev dobré vůle – rozhodně tím neplnil nějakou svou právní povinnost (jelikož žádná taková povinnost neexistuje). Je otázkou, jaké právní následky může (bude) taková platba mít – buď by se dalo uvažovat o tom, že šlo o prostou darovací smlouvu, mohlo by se ovšem také říci, že na Vaší straně vzniklo bezdůvodné obohacení (§ 2991 a násl. občanského zákoníku), které jste povinni vrátit, případně přichází do úvahy i ta varianta, kdy se dotyčný soused stal spoluvlastníkem předmětné části oplocení.
Pokud jde o Vaše právo vstupovat na sousedův pozemek za účelem oprav či údržby Vašeho oplocení, je nutné vyjít z § 1022 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné.
Žádosti nelze vyhovět, převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací. “
Toto ustanovení Vás tedy neopravňuje vstupovat na sousedův pozemek kdykoli, nýbrž pouze tehdy, pokud se na tom se sousedem dohodnete, a to v přiměřeném rozsahu a za náhradu (kterou bude nutné sousedovi zaplatit).
Pakliže by mezi Vámi a sousedem nedošlo k dohodě na vstupu na jeho pozemek, mohli byste se v této věci obrátit s žalobou na soud (což by však bylo poněkud zdlouhavé) či na místně příslušný stavební úřad (který je oprávněn v určitých případech sousedovi nařídit, aby Váš vstup na svůj pozemek strpěl).
Co se týče Vámi zmiňovaných reklamních bannerů, v zásadě platí, že předmětné oplocení je Vaším výlučným majetkem – můžete s ním tedy nakládat dle vlastní libosti (a to z obou stran tohoto oplocení). Jedním dechem je však nutné dodat, že rovněž nakládání s vlastním majetkem má určité právní limity.
Podstatné je, z jakého důvodu hodláte reklamní bannery na plot instalovat. Pokud by totiž měly tyto reklamní bannery směřovat do sousedova pozemku – tzn. že soused by byl jediným, kdo by tyto bannery viděl – dalo by se uvažovat o tom, že svým počínáním zneužíváte své vlastnické právo, což je zakázáno. V této souvislosti lze odkázat na tato ustanovení občanského zákoníku:
- § 8 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Zjevné zneužití práva nepožívá právní ochrany. “
- § 1012 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit. “
Pakliže byste instalací reklamních bannerů hodlali souseda obtěžovat, dalo by se uvažovat i o tom, že byste se mohli dopustit přestupku proti občanskému soužití, kterého se dle § 7/1 písm. c) bodu 3. zákona o některých přestupcích dopustí fyzická osoba tím, že úmyslně naruší občanské soužití tak, že se vůči jinému dopustí schválnosti. Za spáchání tohoto přestupku může být uložena pokuta do 20.000,- Kč.
Proti instalaci reklamních bannerů by se tedy Váš soused případně mohl bránit soudní cestou či zahájením přestupkového řízení.
Váš soused není povinen si vybudovat svůj vlastní plot. Povinně oplocované pozemky jsou vyjmenovány v § 24c vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, dle něhož jde pouze o pozemky se stavbami:
a/ které mohou působit nepříznivě na životní prostředí, zejména stavby pro výrobu s nečistým provozem, čistírny odpadních vod, asanační podniky,
b/ kde je nutno zamezit volnému pohybu osob nebo zvířat,
c/ které je třeba chránit před okolními vlivy, zejména stavby pro výrobu potravin,
d/ které je třeba chránit před vstupem neoprávněných osob, zejména jaderná zařízení, regulační a měřicí stanice.
Je zjevné, že pozemek Vašeho souseda do žádné z těchto kategorií povinně oplocovaných pozemků nespadá.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 251/2016 Sb. , o některých přestupcích
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.