Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme společenství vlastníků, 85 garáží organizováni a registrováni jako spolek. Každý člen vlastní garáž. 86. garáž – dílnu, vlastní všech 85 členů, v katastru nemovitostí je uvedeno 85 majitelů s podílem 1/85. Dotaz: Jakou formou lze toto společné vlastnictví garáže 85 členů převést do vlastnictví spolku? Ideálně bezplatně darem.

Spolek sice má zřízen fond oprav, ale momentálně nemáme finance na vyplacení podílů např. z odhadní ceny společné garáže. Objevují se nám různé blokace na katastru z důvodu exekuce jednoho člena, proto bychom chtěli situaci nějak řešit, zároveň vidím motivaci členů dál zůstávat ve spolku a nerušit členství. Děkuji, Bořek.

ODPOVĚĎ:
V případě, že máte ve stanovách spolku uvedeno, že jste veřejně prospěšným poplatníkem podle §17a zákona o daních z příjmů, pak je příjem z darů osvobozen od daně v souladu s § 19b odst. 2 zákona o daních z příjmů. V takovém případě se darování jako forma převodu majetku na spolek jeví jako nejvýhodnější. Doporučuji Vám však poradit se přímo s daňovým poradcem.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zdanění nemovitého daru, nemovitosti do vlastnictví spolku - darování garáže
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.