Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 1875 vlastní naše rodina nemovitost - domek + 2 ha louky a lesa. V minulosti větší statek rozdělen mezi potomky. Přístupová cesta k naši nemovitosti zůstala u jiného potomka. Toto jsme zjistili až 1995. Do té doby jsme měli zato, že cesta je veřejná. Břemeno cesty vlastník odmítá, že jezdit můžeme, břemeno, že nepodepíše.

Vzhledem k sousedským vztahům nechceme zatím vymáhat soudně a ani zřejmě nemůžeme, když jezdit nezakazují. Vzhledem k mému pokročilému věku bychom chtěli mít problém alespoň částečně zajištěn. Proto dotaz "Mělo by význam pro příp. soudní řízení, kterému se potomci zřejmě nevyhnou, kdybychom již teď nechali podepsat dosud žijícím 2 svědkům, kteří by dosvědčili dlouhodobé užívání příjezdu k našim pozemkům. Vlastník příjezd. cesty naznačuje, že v budoucnu budeme muset jezdit k pozemkům přes naši oplocenou zahradu. Což je nepředstavitelné, těžká technika na sklizeň sena a odvoz vytěženého dříví při kůrovcové kalamitě by museli jezdit těsně okolo domku. Děkuji moc za radu, zda je nějaká lhůta pro promlčení svědectví a zda písemné svěd. je možné. Děkuji, Klára.

ODPOVĚĎ:
Pokud by někdy v budoucnu byl vyvolán spor o zřízení služebnosti, bude rozhodnutí ve věci výsledkem dokazování. Sepsané svědecké výpovědi mají také důkazní hodnotu, nicméně jediný, kdo důkazy hodnotí a může jím přikládat různou váhu, je soud.
Obecně největší váhu mívá svědecká výpověď učiněná přímo u soudu, ústně.
Nelze tedy jednoznačně uzavřít, že písemné výpovědi budou stačit k úspěchu ve sporu, to bude zřejmé až z toho, jak se bude případný spor vyvíjet a jací další svědkové budou svědčit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Služebnost užívání cesty pro majitele pozemku bez přístupu
  • Jakou sílu mají jaké důkazy u soudu - svědecká výpověď přímo před soudem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.