Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Strýc žije v rodinném domku. Ten daroval svému vnukovi. Má zřízené věcné břemeno dožití. V současnosti mu je 92 let a má vážné zdravotní problémy. Dochází za ním zdravotníci na převazy a pomáhají s osobní hygienou. Již minulou zimu 2022 mu vnuk vypínal elektřinu a zasílal různé nepodložené výzvy k zaplacení. Bohužel nikdy mu nedal skutečné podložené vyúčtování, jen částku, která činí měsíčně 12.400 Kč, což dle mého měření neodpovídá realitě skutečné spotřeby.

I s topením by mu vycházela na max kolem 5.000 Kč. To je pro mého strýce částka, kterou není schopen zaplatit. Chtěl vnukovi jako v minulých obdobích dát částku 3.000 Kč a spolu s dalším vnukem dát i více, ale on ji odmítal převzít a ani mu nedal číslo účtu, na který by částku mohl převést. Marně mu vysvětloval, že na víc nemá. Vypínání elektřiny pokračovalo a tím byl vystaven velmi nízkým teplotám a přitápěl si mírně přímotopem, aby mu bylo tepleji.   Nyní mu vnuk poslal další výzvu a požaduje po něm i nájem za bydlení a že okrádá jeho rodinu s tím, že mu dluží necelých 90.000 Kč. Toto skryté psychické týrání včetně dřívějších hrubých vyjádření jeho vnuka má na mého strýce velmi silný vliv, jak zdravotní, tak psychický. Již jsem se obracel na policii i právníka, ale ta, jelikož už není strýc vlastníkem nemovitosti se nechtěla zabývat a směřovala přímo na soud. Nevím, jak nastalou situaci řešit, jelikož veškeré právní služby jsou neúnosně drahé a na soudní spory nemá strýc fyzickou a hlavně psychickou sílu a ani finanční prostředky.   Snažili jsme se tuto tíživou životní situaci přednést i v domově důchodců, aby měl šanci na brzké přijetí, ale prozatím bezvýsledně. Vnuk jej chce očividně vyštvat z domu, aby jej mohl zrekonstruovat. Při minulé úpravě a zapojování elektřiny došlo i k tomu, že šla strýci fáze na všechny zásuvky i na kolík a na nulák, tak ho to mohlo kdykoliv zabít. Urychlenou opravu jsem si musel vynutil pod hrozbou policie, jinak to nechtěl řešit. V současnosti se opět schyluje k zimnímu období a nevím, jak dále si se vším poradit. Bernard.

 

ODPOVĚĎ:
Člověk, který má v nemovitosti vedeno věcné břemeno doživotního užívání není povinen hradit jakýkoliv nájem. Hradí si pouze služby a přiměřeně se podílí na udržování předmětu věcného břemene. Zde je evidentní, že vlastník nemovitosti se chová protiprávně a možná bude třeba se skutečně obrátit na soud. V okolí Vsetína jsem našla kontakt na občanské poradny či Charitu, odkazy zasílám níže:
https://www.socialnisluzbyzk.cz/sluzby/obcanska-poradna-vsetin-175/
https://www.obcanskeporadny.cz/cs/poradny/vsetin
https://www.vsetin.charita.cz/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.