Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Manžel je důchodce a do 3.1.2018 ve vedlejším poměru podnikal v zemědělství. Po ukončení podnikání mu přišlo vyúčtování přiznaných dotací za rok 2017 v částce 25.537 Kč. Musí podávat daňové přiznání a odvody na sociální a zdravotní pojištění? Děkuji, Jana.

 

ODPOVĚĎ:
To záleží na povaze dané dotace. Pokud se jednalo o dotaci osvobozenou od daně z příjmů fyzických osob podle §4 odstavce 1 písmeno u) zákona o daních z příjmů - dotace na pořízení hmotného majetku, jeho technického zhodnocení nebo odstranění následků živelné pohromy, tak z důvodu, že se jedná o příjem od daně osvobozený, tak zde nevzniká povinnost podat daňové přiznání a tím i přehledy sociálního a zdravotního pojištění.
V jiném, když se nejedná o osvobozený příjem, tak vzhledem k jeho výši vznikne povinnost podat daňové přiznání a přehledy, ale vzhledem k výši příjmu bude daňpo slevě na poplatníka nulová, ani nevznikne povinnost patit důchodové pojištění (sociální), vznikne pouze povinnost zaplatit zdravotní pojištění.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zdanění dotací podnikatele zemědělce - daní se nebo ne?
  • Dotace na zemědělství - daní se nebo ne?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.