Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřeboval bych vědět, jak je v současné době upraveno osvobození od daně z nabytí nemovitosti v případě zakoupení bytu v novostavbě rodinného domu vč. pozemku (1. úplatný převod nemovitosti)? Resp, zda bude, či nebude možné toto osvobození uplatnit při koupi nového bytu v novostavbě rodinného dvojdomku s pozemkem v období od srpna 2019?

Vím, že proběhlo schválení novelizace příslušného zákona, který původně osvobození neumožňoval, nikde však nemohu dohledat, co z toho v praxi vyplývá pro mě, jakožto budoucího kupce výše uvedené nemovitosti. Děkuji, Honza

 

ODPOVĚĎ:
V současné době osvobození od daně stále ještě z nabytí nemovitosti v případě zakoupení bytu v novostavbě rodinného domu neplatí, stále se týká jen bytových domů.
Ale aktuálně byla změna zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb. o dani z nabytí nemovitých věcí týkající se problému osvobození prvního úplatného nabytí jednotek v novém rodinném domě schválena poslaneckou sněmovnou ve 3. čtením dne 8. 3. 2019. Nyní bude schválená novela putovat do Senátu a v případě hladkého schválení rovnou k podpisu prezidentu republiky. Samozřejmě to nemohu slíbit, ale pokud bude účinnost zákona stanovena hned po vyhlášení ve sbírce zákonů a nebudou ji dávat od dalšího roku, tak je vysoce pravděpodobné, že v srpnu 2019 už bude první úplatné nabytí bytu v rodinném domě od daně z nabytí nemovitosti osvobozeno.
Teď když si koupíte byt v rodinném domě (nabydete vlastnické právo k jednotce, je tedy duležité datum zápisu v katastru nemovitostí), tak musíte zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí, po nabytí účinnosti novely zákonného opatření bude tato koupě od daně osvobozena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.