Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Uvažuji o tom, že bych začal přes eshop prodávat výrobky prostřednictvím tzv. dropshippingu. Konkrétně by se jednalo o to, že zákazník si objedná přes můj eshop zboží, které pak následně já objednám od svého dodavatele obvykle z Číny. Toto zboží pak dodavatel pošle přímo na adresu konečného zákazníka. Já se zbožím v ideálním případě nepřijdu vůbec do styku. Čili je tu vlastně kupní smlouva uzavřená mezi mnou a zákazníkem (objednavatelem) a mezi mnou a dodavatelem.

Moje otázka zní, jak je to přesně ohledně platby DPH za takovéto zboží. Já sám jsem OSVČ a nejsem plátcem DPH. Podle toho, co jsem se dočetl jinde, to vypadá, že bych za platbu DPH měl být zodpovědný já. Ale pokud vím, tak v případě, že zásilka ze země mimo EU podléhá povinnosti platby DPH, tak tuto daň přece hradí její příjemce (nebo se mýlím a existuje i jiná možnost? ). Nestačilo by třeba, pokud bych dopředu zákazníka upozornil, že případné clo a DPH bude hradit on?
Pokud bych tímto způsobem prodával zboží i v jiných členských státech EU, a povinnost platby DPH by byla skutečně na mé straně,, musel bych být registrovaný pro platbu DPH v každém z těchto států? Děkuji. Hanuš

 

ODPOVĚĎ:
Záleží jak budete koncipovat e-shop a sestavíte obchodní podmínky. Pro zákazníka musí být patrné, že se jedná o službu dropshipping. Musí být patrné, že sám nabízené zboží neprodáváte, ale defakto poskytujete službu spočívající v objednání zboží na jméno a adresu zákazníka, kterému zboží dojde z Číny a rozdíl mezi částkou vybranou od zákazníka a částkou, za kterou objednáte zboží v Číně bude Vaše provize za poskytnutí této služby. Váš zákazník pak bude pořizovatelem zboží a bude platit DPH a případné clo z dovozu, na které je samozřejmě jako prodejce musíte předem upozornit. V případě poskytování služeb dropshippingu odběratelům na území ČR a spotřebitelům v jiných členských státech EU je místem plnění tuzemsko a úplata za služby dropshippingu se započítává do obratu pro vznik povinnosti stát se plátcem v ČR. V případě poskytování služeb podnikajícím osobám v jiném členském státě EU, je místem plnění tento jiný členský stát EU a DPH z poskytnuté služby přiznává a odvádí odběratel, toto plnění se nezapočítává do obratu pro účely DPH v ČR. Pokud byste Vy vystupoval jako prodejce zboží, tak byste za DPH z dovozu zodpovídal Vy. Při prodeji koncovým zákazníkům do jiných státu EU by záviselo za kolik EUR byste ročně dodal do každého státu zboží a od toho by se odvíjela povinnost registrovat k DPH v jiných členských státech, například Slovensko i Rakousko mají hranici 35.000 EUR, od které se v případě zasílání zboží (prodej přes e-shop) musíte registrovat k DPH.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.