Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve druhé polovině července 2019 jsme byli na pizze v restauračním zařízení Obecní hospoda Dětkovice u Prostějova. Překvapilo nás, že paní hospodská psala útratu hostů na lístečky jako "za starých časů" a pak že nám nebyl vydán EET doklad z pokladny. Mají restaurace v současné době ještě nějakou výjimku a nemusí mít EET poklady a vydávat doklady o zaplacení zákazníkům? Děkuji, Mojmír

ODPOVĚĎ:

Podle aktuálně platného znění zákona o evidenci tržeb hospody a restaurace v rámci jejich hostinské činnosti plně podléhají EET. I když paní hospodská použije "tradiční lístečky" pro evidenci spotřeby hostů, což jí zákon nezakazuje, tak když dojde na samotné placení, je nejpozději v okamžiku přijetí platby v hotovosti povinna zaevidovat tržbu a vydat Vám EET účtenku.
Jediné co je v současnosti jinak (oproti původní verzi zákona), tak po nálezu Ústavního soudu už neplatí povinnost evidovat tržbu, a tedy i vydat účtenku podle zákona o evidenci tržeb, při platbě platební kartou.
Není to přímo výjimka, ale pokud se jedná o jídlo, které nebudete konzumovat v hospodě, ale koupíte si ho "s sebou" (jak se děje třeba ve fastfoodových řetězcích), což už není hostinská činnost, ale výroba pokrmů, na které se bude vztahovat EET až později.

Pokud by ale "obecní hospodu" provozovala přímo obec (územně samosprávný celek - obec, město, kraj) nebo obcí zřízená příspěvková organizace, tak potom by se na jejich tržby nevztahovala povinnost EET, protože příjmy územně samosprávných celků mají v zákoně výjimku.
Ale ve většině případů obce tyto prostory pouze pronajímají podnikateli, který hospodu v těchto prostorech sám provozuje a toho se EET týká.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.