Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v ČR jako student na dohodu o provedení práce DPP s výdělkem do 10.000 Kč za měsíc a uplatňuji také prohlášení k dani u tohoto zaměstnavatele. Chtěla bych podepsat smlouvu u dalšího zaměstnavatele, který však sídlí na Slovensku a vyplácí tak odměny v EUR - smlouva je navíc formou "Autorské roční smlouvy".

Jedná se o překlady textů, smlouva je tedy na vytvoření díla. Smlouva nabízí dvě možnosti: zaměstnavatel nebude zdaňovat a nebo může danit srážkovou daní podle § 43 ods. 14 zákona 595/2003 (Slovensko). Můj dotaz se tedy týká zejména daňové povinnosti a platby soc. a zdrav. pojištění. Nejsem OSVČ a tudíž nevím, co obě možnosti pro mě ve finále znamenají - pokud by částku zdanil již zaměstnavatel, co to pro mě znamená? Pokud by byl můj výdělek z autorského honoráře měsíčně do 10.000 Kč, musím každý měsíc platit soc. a zdrav. pojištění? A jak vlastně tento výdělek uvést v daňovém přiznání?

 

ODPOVĚĎ:
V bezplatné právní poradně zodpovídáme dotazy pouze v rámci českého právního řádu, odpovím Vám tedy na to, jak je to s autorským honorářem podle českých právních předpisů. Autorský honorář od jednoho plátce mzdy, který v kalendářním měsíci nepřesáhne 10 000 Kč, zaměstnavatel zdaní jen srážkovou daní ve výši 15%. Z takového příjmu tedy nemusíte odvádět zdravotní ani sociální pojištění a nemusíte tento příjem uvádět v daňovém přiznání.
Honorář přesahující 10 000 Kč za měsíc Vám zaměstnavatel vyplatí v plné výši, bez srážkové daně. Tento příjem se ale stává samostatnou výdělečnou činností se všemi odvodovými povinnostmi. K činnosti podle autorského zákona sice nepotřebujete živnostenské oprávnění, ale musíte se zaregistrovat k dani z příjmů ze závislé činnosti na živnostenském úřadě a jako OSVČ u své zdravotní pojišťovny a na okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). Po skončení zdaňovacího období pak musíte podat daňové přiznání a tyto příjmy z autorské činnosti v něm uvést.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.