Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostala jsem se do situace, kdy pobírám rodičovský příspěvek RD na ještě ne dvouletého syna, u zaměstnavatele, kde mám uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou.   Mezitím jsem si našla brigády. Jednu na DPČ - velmi nárazově a ve druhé mě od září tlačí do živnostenského listu (nesouvisející s oborem zaměstnavatele) a na poloviční úvazek.

Do toho přišla velmi zajímavá pracovní nabídka na plný úvazek, kterou jsem se rozhodla přijmout.   Ke 14.9.2022 bych tedy skončila dohodou PP u současného zaměstnavatele a k 15.9.2022 na plný úvazek nastoupila u zaměstnavatele jiného. Do toho pořád předpokládám, že bychom se doma stihli vystřídat, aby nemusel chodit do jeslí na více než 92 hod. , tedy by mi zůstal vyplácen i rodičovský příspěvek.   Chtěla bych si zachovat všechny tyto tři úvazky (nový PP, DPČ a ŽL) a potřebovala bych poradit, jak postavit smlouvy, aby to bylo co nejvýhodnější, nejméně komplikované, nejvíc čisté z pohledu zákona a daní.   Dává založení ŽL smysl nebo by byla lepší DPČ a proč? Dokážete, prosím poradit i komu je co potřeba hlásit, kdo všechno musí o ostatních pracovních i nepracovních poměrech vědět (ZL, úřady, .). Moc vám děkuji za pomoc a přeji hezký den, Gizela.

 

ODPOVĚĎ:
Na tento dotaz by bylo nutné odpovědět ve větším rozsahu, než poradna umožňuje, nicméně stručně:
PP - podle § 304 odst. 1 zákoníku práce zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem. Pro další výdělečnou činnost tedy musíte požádat zaměstnavatele o souhlas.
DPČ - v tomto případě má všechny povinnosti zaměstnavatel, z Vaší strany není třeba nic, kromě rozhodnutí, u kterého zaměstnavatele podepíšete tzv. růžové prohlášení týkající se daní.
ŽL - pokud budete mít výdělečnou činnost jako vedlejší činnost, nemusíte kromě vyřízení živnostenského listu nikam nic hlásit ani v tuto chvíli nic platit. Pouze k 30.3, musíte podat daňové přiznání za všechny tři příjmy, a doplatit zdravotní a sociální pojištění, případně následně platit zálohy, pokud Vám taková povinnost s ohledem na příjmy vznikne.
Pokud budete mít práci na ŽL jako hlavní, je nutné se přihlásit na finanční úřad, na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.