Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud mám základ daně za minulý rok 35.000 Kč (byla jsem na rodičovské dovolené a měla jsem pár brigád na DPP), tak nemá pro mě cenu uplatňovat slevu na manžela? Podmínky splňujeme. Vím, že můj základ je malý, ale myslela jsem, že bych měla mít nárok na nějaký daňový bonus či vratku kvůli této slevě, není to tak? Když jsem vyplňovala v automatickém online formuláři, ukázala se mi sleva 0 Kč. Děkuji, Ema.

ODPOVĚĎ:
Přeplatek z titulu uplatnění slevy na dani Vám může vzniknout pouze v případě, že byla odvedena zaměstnavatele na DPP z Vašeho příjmu nějaká daň. Pokud pobíráte rodičovský příspěvek a měla jste mimo něj za minulý rok příjem ve výši 35.000 Kč, tak daň z tohoto příjmu plně pokryje základní sleva na dani na poplatníka, tudíž sleva na manžela, kterou byste uplatnila ve svém daňovém přiznání, by neměla žádný efekt. Vzhledem k výši Vašich příjmů by si mohl slevu na manželku uplatnit Váš manžel. Zároveň vzhledem k výši příjmů nemáte nárok na výplatu daňového bonusu na děti, v tomto případě je potřeba, aby si daňové zvýhodnění na vyživované děti uplatňoval Váš manžel.
Pokud jste u zaměstnavatel na DPP podepsala tzv. růžový papír (prohlášení poplatníka daně z příjmů), tak Vám zaměstnavatel uplatňoval základní slevu na poplatníka a s ohledem na výši příjmů nedošlo zřejmě k odvodu daně a nemůže Vám tedy vzniknout přeplatek. Pokud máte na Potvrzení o zdanitelných příjemech od zaměstnavatele uvedenou nějakou sraženou daň z příjmů, tak Vám vznikne v daňovém přiznání vratitelný přeplatek na dani z příjmů ve výši sražené daně. Výši sražené daně je potřeba doplnit do daňového přiznání v automatickém formuláři EPO, kde u řádku č. 31 Úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů je tlačítko Výpočtová tabulka k § 6, po klinutí v následující tabulce vyplníte za každé Potvrzení o zdanitelných příjmech samostatný řádek, v prvním sloupci "Úhrn příjmů ze závislé
činnosti" bude vždy suma zúčtovaného příjmu v kalendářním roce a ve čtvrtém sloupci "Sražená daň podle § 36 odst. 6 ZDP" uvedete výši sražené daně z Potvrzení o zdanitelných příjmech, následně Vám v rámci automatického formuláře EPO vyjde přeplatek na dani ve výši celkové sražené daně ze všech DPP.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.