Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl jsem velký příjem v kryptoměnè ETH, jednalo se o výplatu za účast na jednom krypto projektu. Ve směnárně jsem konvertoval ETH do eur a poslal si to na bankovní účet. Prosím o informaci, jak mám postupovat pro účely vyplnění daňového přiznání. Informace poskytnu své účetní, která s tím nemá zkušenosti. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Příjem z prodeje kryptoměn je příjem podle § 10 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, konkrétně jde o tzv. příjem z prodeje jiné věci podle odst. 1 písm. b) bod 3. zmíněného ustanovení. V daňovém přiznání se tento příjem uvádí v Příloze č. 2 daňového přiznání v části 2. Výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů (§ 10 zákona), v tabulce se jako druh příjmu zvolí položka F - JINÉ OSTATNÍ PŘÍJMY, potom se uvede slovní označení příjmu, např. příjmy z prodeje kryptoměn. Potom se uvedou celkové příjmy a celkové výdaje. V příjem bude hodnota odpovídající příjmu, kolik jste za ETH obdržel v EUR přepočtená na CZK podle tzv. jednotného kurzu, nikoliv kurz, který byl použitý při přepočtu EUR na CZK ve Vaší bance. Jednotký kurz za rok 2022 pro EUR činí 24,54 Kč. Pokud jste ETH za nějakou částku nakupoval, tak podle stejného postupu uvedete výdaje, pokud jste v souvislosti s pořízením ETH za ETH nic neplatil, tak ve výdajích bude 0. Následně se dílčí základ daně z těchto ostatních příjmů propíše do daňového přiznání na řádku č. 40 a ve zbytku postupujete jako běžně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.