Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám rekreační apartmán, který krátkodobě pronajímám. Uvažuji o jeho prodeji. Nejdříve bych však chtěla ukončit podnikání. Jsem OSVČ, obor ubytovací služby. Pokud budu apartmán využívat jen pro soukromé účely a pak jej prodám, budu muset platit daň z prodeje nemovitosti? Plánuji na na přes rok, kdy to bude 5 let od zakoupení. S pozdravem Nataša.

ODPOVĚĎ:
Protože jste apartmán zakoupila před 1.1.2021, tak se Vás bude týkat lhůta pro osvobození příjmu z jeho prodeje v délce 5 let. Zde ale záleží to na tom, zda jste jako OSVČ měla apartmán v obchodním majetku (neuplatňovala jste paušální výdaje procentem z příjmů), tím je myšleno, že jste ho měla zahrnutý v dańové evidenci a uplatňovala z něj daňové odpisy. Pokud byla apartmán v obchodním majetku, tak lhůta 5 let začne běžet až od jeho vyřazení z obchodního majetku, tedy od okamžiku, kdy ho přestanete uvádět v daňové evidenci, pokud se toto datum bude krýt s koncem podnikání, tak příjem z jeho prodeje bude osvobozen od daně až po uplynutí 5 let od jeho vyřazení z obchodního majetku, nikoliv 5 let od jeho zakoupení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.