Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem na mateřské dovolené MD a ráda bych na portálech Sbazar, Vinted, Marketplace apod. prodávala použité, ale i nové dětské věci. Pojí se s tím nějaká povinnost vůči FÚ? Případně za jakých podmínek? Na internetu jsem našla spoustu článků, že prodeje například přes aukro budou nově podléhat daňové povinnosti, ale nikde jsem se nedočetla konkrétní podrobnosti jak to funguje.

Je to například nad nějakou konkrétní částku? A sčítají se příjmy na všech portálech dohromady nebo na každém zvlášť? Nerada bych za pár let zjistila, že dlužím státu na daních, takže bych Vás poprosila o vysvětlení, jak mám postupovat, když se chci dani vyhnout. Děkuji. Sabina.

 

ODPOVĚĎ:
Nová povinnost elektronických platforem se netýká vždy daňové povinnosti, ale oznamovací povinnosti, kdy budou muset portály jako je Aukro nebo ebay oznamovat finančnímu úřadu údaje o uskutečněných prodejích. Bude se to týkat všech prodejců, kteří za rok uskuteční 30 a více prodejů nebo prodají za více než 2000 EUR. Pokud budete prodávat použité dětské věci, které se Vám už nehodí, tak tento prodej je osvobozený od daně z příjmů fyzických osob, protože jde o prodej vlastního majetku, který nesloužil k podnikání. Takže v případě, že prodejem vlastního soukromého použitého majetku překročíte uvedenou hranici, tak to automaticky neznamená vznik daňové povinnosti, na samotné daňové povinnosti se v této oblasti nic nemění, jde o novou administrativní povinnost internetových platforem za účelem předcházení daňovým únikům, ktará platí v celé EU. Platformy budou porvé oznamovat prodeje do konce ledna 2024 za rok 2023. Tuto povinnost bude každá platforma provádět zvlášť, tudíž se nesčítají, protože si prodejní platformy mezi sebou nepředávají o Vás údaje, limit se bude týkat každé platformy zvlášť. Nemůže se jen tak stát to, že jednou zjistíte, že dlužíte státu na daních. V případě pochybnostech se Vás finační úřad dotáže z jaké činnosti pocházejí Vaše příjmy, protože jste je neměla nebo nepodávala za ně daňové přiznání, které jim předala konkrétní internetová platforma, když půjde o prodej použitých dětských věcí nebo jiných předmětů z Vaší domácnosti, tak takové příjmy jsou osvobozeny od daně, tedy nic z nich neplatíte. Konkrétně Sbazaru se tato nová povinnost týkat nebude, protože Sbazar je pouze inzertní server, přes který nedochází k realizaci transakcí jako v případě Aukra, protože slouží pouze k nabízení zboží a s realizací transakce nemá Sbazar už nic společného. Pokud byste ovšem prodávala nové dětské věci (nemyslím tím třeba nevhodný dárek), které budete nakupovat za účelem jejich dalšího prodeje nebo byste je sama vyráběla, tak se bude jednat o podnikání a budete potřebovat příslušné živnostenské oprávnění (např. pro nákup a prodej - Maloobchod a Velkoobchod) a příjmy z této činnosti následně zdaňovat, zároveň budete muset oznámit zahájení samostatné výdělečné činnosti na zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Protože jste na MD a poté bude pobírat rodičovský příspěvek, tak charakter Vaší samostatné výdělečné bude vedlejší, to znamená, že nebudete muset platit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, i když si nic nevyděláte. Po skončení roku budete muset podat daňové přiznání a přehledy pro účely zdravotního a sociálního pojištění, na základě kterých doplatíte případnou daň z příjmů a pojistné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.