Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Jsem fyzická osoba v ČR a plátce DPH a jsem registrovaný v OSS. Jak prosím vyřešit problematiku DPH a daň z příjmu v následujícím dropshippingovém modelu: prodávám oblečení do třetích zemí (hlavně USA), proběhne prodej, zkontaktuji dodavatele v USA, který poté zboží odešle zákazníkovi v USA. Zboží tedy vlastně neopustí USA.

Já však plnou částku fakturuji koncovému zákazníkovi a vyplácím poplatek dodavateli. Účtuji DPH či ne? Stejně tak EU. Proběhne prodej do Německa. Zkontaktuji dodavatele v Německu a ten odešle zboží Německému zákazníkovi.

 

ODPOVĚĎ:
Když fakturujete celou částku za dodání zboží koncovému zákazníkovi Vy a skutečnému dodavateli pak vyplácíte poplatek (cena za samotné zboží = fakturovaná částka koncovému zákazníkovi - Vaše provize), tak se defakto jedná o dvě samostatné transakce nákup a prodej zboží. V případě USA se vyplacení poplatku dodavateli bude z hlediska DPH chovat jako dovoz zboží a fakturace konečnému zákazníkovi jako vývoz zboží, který je osvobozený od DPH, takže při fakturaci konečnému zákazníkovi v USA neplatíte DPH, pouze přiznáváte výši plnění a při platbě dodavateli přiznáte DPH z dovozu, ale jako plátce DPH máte zároveň nárok na odpočet DPH, který si uplatníte, takže samotné DPH ve výsledku nebudete platit. V rámci těchto transakcí podáváte přiznání k DPH, transakce nespadají do OSS. V případě Německa to bude podobné, půjde o pořízení zboží z jiného členského státu EU (platba dodavateli, dodavateli musíte sdělit své DIČ k DPH, pro něho se tato transakce bude chovat jako dodání zboží z Německa do ČR), jde o obchod skrze prostředníka, Vás, na tuto situaci se vztahuje zvlášní výjimka paragraf 7 odst. 3 písm. b) zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, že jde o dodání zboží v ČR, i když zboží ve skutečnosti zboží neopustí Německo) kde přiznáte DPH jako při pořízení z EU, zároveň budete mít nárok na odpočet DPH a fakturaci zákazníkovi půjde o dodání zboží do jiného státu EU (nejedná se o prodej zboží na dálku, protože fyzicky zboží nebylo odesláno z ČR, takže není splněna zákonná definice, proto se nejedná o OSS). Opět podáváte daňové přiznání k DPH, tato plnění nespadají do OSS. Daň z příjmů platíte z těchto plnění pouze v ČR.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.