Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem fyzická osoba zaměstnaná na univerzitě v ČR (již nejsem student) a v rámci zahraničního projektu pobírám pravidelné měsíční stipendium ze zahraniční univerzity (zde nemám žádný pracovní úvazek), které mi chodí na můj bankovní účet. Můj dotaz zní: jak se toto řeší v rámci českého daňového přiznání. K dané problematice mám pouze dokument - prohlášení, že pobírám z daného projektu měsíční stipendium. Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem, Izabela.

ODPOVĚĎ:
Obecně je příjem v podobě stipendia ze státního rozpočtu, z rozpočtu obce, z rozpočtu kraje, z prostředků vysoké školy, veřejné výzkumné instituce nebo právnické osoby, která vykonává činnost střední školy nebo vyšší odborné školy, osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4 odst. 1 písm. k) bodu 1 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů. Příjem v podobě stipendia je osvobozen od daně bez ohledu na to, zda ho pobírá student nebo jiná osoba. Příjem osvobozený od daně z příjmů fyzických osob se neuvádí v daňovém přiznání a tudíž z titulu obdržení takového příjmu Vám nevzniká povinnost daňové přiznání podat. Zároveň nemáte takový příjem povinnost oznamovat, protože oznamovací povinnosti podléhají příjmy osvobozené od daně, které přesahují 5.000.000 Kč. Pokud se Vás finanční úřad konkrétně nezeptá, z jakého titulu pobíráte příjem ze zahraniční univerzity, tak do té doby nemusíte nc řešit, potom by bylo nutné prokázat, že jde o stipendium ze zahraniční univerzity, k čemuž byste potom využila například zmíněné prohlášení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.