Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem si papírový diář z Ameriky. Přišlo mi potvrzení objednávky i faktura do mailu v Kč na 2.700 Kč. Zásilka byla zadržena na celnici. Přišel mi formulář na vyplnění, kam jsem dokládala právě to moje potvrzení objednávky a napsala jsem tam, že cena na faktuře souhlasí. Ale nespecifikovala jsem na jaké faktuře. Myslela jsem tu svoji, kterou jsem přiložila do mailu jako přílohu.

Ale celnice se teď se mnou pře, že u balíku byla přiložená jiná faktura na 222 dolarů a že těmi slovy v tom formuláři, že cena souhlasí jsem jim částku 222 dolarů potvrdila a tak mi vypočítali clo a daň na 1.500 Kč. Tu jejich domnělou fakturu jsem ale neviděla. Poslali mi ji až zpětně. A teď mi tvrdí, že přepočítání cla mě bude stát 1.000 Kč. Plus to co mi proclí. Takže to nemá moc smysl opravovat. Jak z toho ven? Opravdu se musí platit poplatek za opravu cla? A musím to clo zaplatit? Co by se stalo. Kdybych ho nezaplatila? Můj diář stál 2.700 Kč a vůbec nepodléhá podle mě proclívání. Napadá vás jak to vyřešit, abych nemusela platit tak vysoké clo? Děkuji Marcela.

 

ODPOVĚĎ:
V podstatě veškeré zboží ze zemí mimo EU podléhá proclívání v tom smyslu, že nejde vždy o placení cla, ale především o placení DPH z hodnoty dovezeného zboží, kde roli správce daně vykonává Celní úřad. Nákup zboží do hodnoty 150 EUR je osvobozeno od cla a podléhá pouze DPH, zboží v hodnotě nad 150 EUR podléhá platbě DPH i dovoznímu clu, přičemž clo může být i nulové, závisí na druhu zboží a do jaké celní nomenklatury podle celního sazebníku spadá. Dopravce (spediční společnost) většinou vykonává celního zástupce (celního deklaranta), to znamená, že předloží Vaše zboží Celnímu úřadu k proclení a zaplatí za Vás z tohoto zboží celní dluh (DPH z dovozu + případné clo). Za tuto službu celního zastoupení si dopravci účtují určitý poplatek, který se může lišit podle úkonů, podle množství druh zboží nebo podle výše celního dluhu. Zároveň z ceny za službu při dovozu - celní zastoupení platíte DPH při dovozu, částka za celní služby při dovozu je osvobozena od DPH, pokud je hodnota této služby zahrnuta do základu daně při dovozu, takže DPH platíte z částky, která se skládá ze sumy z hodnoty zboží, dopravy a služeb celního deklaranta (celního zastoupení). Pokud by došlo k opravě na hodnotu zboží a dopravy na 2.726 Kč, tak zde byste Fedexu platila poplatek 130 Kč (vycházím z ceníku uvedeného v poskytnutém e-mailu), takže DPH by se počítala z částky 2.856 Kč, a 21% DPH by pak činilo 600 Kč + byste ještě platila poplatek Fedexu 130 Kč, takže pokud by vše bylo správně provedené už na začátku, tak z důvodu dovozu byste Fedexu musela zaplatit celkem 730 Kč. Problém je, že aktuálně nejde o spor mezi Vámi a úřadem, ale mezi Vámi a soukromou společností, pokud byste přistoupila k poplatku za provedení přepočítání celního dluhu (DPH a clo z dovozu), tak byste zaplatila navíc 945 Kč a spolu s celním dluhem by Vás vše vyšlo na 1.675 Kč, což by pro Vás bylo nevýhodné žádat Fedex o provedení přepočtu, protože pak byste paradoxně celkově zaplatila více než teď. Pokud byste dluh nezaplatila, tak nejde o Váš dluh vůči celnímu úřadu, ale protože DPH z dovozu už zaplatil dopravce, tak jde o dluh vůči soukromé společnosti Fedex, vůbec byste nezískala svoje zboží, to by se pravděpodobně vrátilo odesílateli, přičemý vrácení zaplacené částky za zboží by se mohlo protáhnout, a v případě sporu by po Vás mohli chtít vymáhat náklady, které s tím měli. Pokud se nepodaří Fedex přesvědčit aby provedli přepočet zdarma, kdy po Vás nebudou chtít poplatek, tak je pro Vás nejvýhodnější dlužnou částku 1.500 Kč uhradit, protože každá další varianta by pro Vás byla spíše dražší než tato s chybně spočítaným celním dluhem. Problémem je také zboží poskytnuté zdarma, protože DPH se vypočítává z hodnoty zboží, kterým je cena, za kterou bylo pořízeno, případně z hodnoty zboží z ceny obvyklé, pokud bylo pořízeno bezúplatně (tj. za 0 Kč), takže výsldený celní dluh by mohl být o něco vyšší než pouze při použité celkové ceny, kterou jste zaplatila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.