Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od roku 2021 pobírám řádný starobní důchod z ČR. Protože muž ještě pracuje v SRN, pracuji zde i já na částečný úvazek a přitom jezdím domu se starat o otce. Daňový poradce zde mě donutil přiložit výši mého důchodu z ČR do společných příjmů a zdaňují mi ho. Přitom jsem povinná přiložit jen příjmy, které podléhají dani i v naší zemi.

Chtěla bych to rozporovat, ale zdejší úředníci si vedou svou. V různých zprávách k mému problému jsem někde četla, že existuje přes finančák potvrzení, že důchod nepodléhá dani v ČR. Nemáme zde občanství, jen přechodný pobyt, vlastně jako pendleři jezdíme co týden max. 2 domů, kvůli otci.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně důchod v České republice podléhá dani, ale je až do výše 36násobku minimální mzdy osvobozen od daně, takže když úhrnná výše pobíraného důchodu za rok nepřesáhne 36násobek minimální mzdy, tak neplatíte z důchodu žádnou daň. Další skutečností je, že pokud jste daňovou rezidentkou Německa, tj. že máte v Německu bydliště, tak máte povinnost zdaňovat vaše příjmy v Německu a ne v ČR. Protože bydlíte v Německu a máte příjem z ČR, tak je potřeba postupovat podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění č. 18/1984 Sb. , o zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a Německem, jde o mezinárodní právní předpis, který je nadřazený vnitrostátním právním předpisům, ve svém Článku 19 Penze uvádí, že "penze a podobné platy poukazované z důvodu dřívějšího zaměstnání osobě, která má bydliště v některém smluvním státě, podléhají s výhradou ustanovení článku 18 odstavec 1 (výjimka se týká pouze penzí z dřívějšího výkonu veřejné funkce) zdanění pouze v tomto státě". To znamená, že pokud máte důchod z ČR a bydlíte v Německu, tak důchod z ČR podléhá zdanění v Německu a nikoliv v ČR a pokud v Německu neexistuje osvobození od daně v případě důchodů jako tomu je v ČR, tak vyjde povinnost z českého důchodu zaplatit v německu daň z příjmů. Aby důchod nepodléhal zdanění v Německu, tak byste potřebovala od finančního úřadu v ČR si nechat vystavit potvrzení o daňovém domicilu, což je dokument, který potvrzuje, že jste daňovou rezidentkou České republliky a nikoliv Německa. Toho lze dosáhnout tak, pokud máte bydliště v obou státech, tak se daňová rezidentura určuje podle toho, ve kterém státě máte stálý byt, ke kterému státu máte užší osobní a hospodářské vztahy. Tím, že pracujete v Německu a bydlíte tam s manželem, tak se dá říct, že máte užší osobní a hospodářské vztahy k Německu, ledaže by Vaše osobní vztahy k ČR převážily (což by mohli třeba kvůli tomu, že máte pouze české občanství jezdíte sem pravidelně kvůli otci, vlastníte zde třeba majetek atd.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.