Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Firma Printify (fakturační adresa v Litvě, tedy EU) fakturuje mé firmě (ČR) za zboží cenu včetně DPH. Toto DPH následně Printify odvádí Českému státu. Má firma zboží prodá za konečnou cenu s DPH koncovému zákazníkovi v ČR. Otázka zní: jak zaúčtovávat faktury od Printify a hlavně jakým způsobem žádat z těchto faktur DPH zpět?

ODPOVĚĎ:
V tomto případě Vám litevská firma fakturuje v rámci zasílání zboží jako konečnému spotřebiteli (většinou se tak prodává fyzickým osobám spotřebitelům nebo právnickým osobám neplátcům DPH). Z těchto faktur ani nemůžete žádat o vrácení DPH. Pro Vás to je jakoby jste nakoupili zboží od neplátce v ČR, účtovat mimo DPH. Nejleší řešení je kontaktovat litevskou firmu, sdělit jí Vaše DIČ a aby Vám fakturovala v rámci dodání zboží do jiného členského státu jako plátci DPH, kdy Vám dodá zboží bez DPH a Vy potom DPH v ČR přiznáte jako pořízení zboží z jiného členského státu EU a zároveň uplatníte i nárok na odpočet DPH.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.