Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ve věci odstoupení od smlouvy z Fitness centra ze zdravotních důvodů. Jedná se o problém, který řeším za svou dceru, jenž byla členem Fitness Centra Jatomi v Ostravě. Měla sjednané členství na jeden rok, již v průběhu toho roku se jí zhoršil zdravotní stav a bolesti zad, které si slibovala ve fitku odstranit.

Ty se stupňovali až do chvíle, kdy jí paní doktorka zakázala účast ve fitness centru, kvůli rozsáhlé hypermobilitě a bolesti páteře. Už v průběhu ročního členství, chtěla skončit, ale vzhledem k tomu že jí vyhrožovali právníky a je to mladý člověk, tak se bála a nadále i přes bolest chodila a náš o radu nepožádala. Ze všeobecných podmínek vyplývá, že na odstoupení v průběhu minimální doby členství ze zdravotních důvodů měla nárok, ale oni ji záměrně uváděli v omyl a bohužel sama tomu díky nim nerozuměla. Je jasné proč tak činili, protože ji dovedli až do fáze, kdy skončilo roční minimální členství a smlouva přešla na dobu neurčitou a to už v podmínkách podmiňují při odstoupení platbou cca 2 měsíců členství i přesto že to členství nebude moci využívat, protože má bolesti, které jí to definitivně znemožňují cvičit. Problém je také, že studuje, mezi tím chodila na brigády, ze kterých členství platila a nyní díky nemoci na jejich další požadavky nemá peníze, protože nemůže chodit aktuálně ani pracovat. Celé podmínky fitness centra jsou zde http://jatomifitness.cz/cz/podminky/ a jsou postaveny dost jednostranně, kde si v mnoha odstavcích protiřečí a hned po možnosti odstoupení, píší že pro neplacení jí bude členství zrušeno. Dnes (21.12.2017) jsem tam byl s ní a snažil se s managerkou domluvit a velmi sprostým jednáním nás poslala do háje, že jí to nezajímá, že chce peníze. V podstatě, jsou výhodnější podmínky v průběhu ročního období, než ve chvíli, kdy by si Vás jako klienta měli za věrnost vážit. Ty problémy má mnoho lidí s tímto fitness centrem, vydírají mnoho lidí a napříč internetem si stěžuje mnoho lidí, že se stali rukojmí dané firmy. Další vážnou věcí dle mého názoru je, že má dcera se v průběhu členství vdala a nyní se jmenuje Jana Nováková a smlouva i další údaje jsou vedené na Jana Navrátilová. Když po nich v minulosti žádala změnu, řekli jí, že to není podstatné a dnes (21.12.2017) ji i přesto, že její členství trvá vzali kartičku se jménem Jana Navrátilová a už odmítli vrátit. Podle mně i zde pochybili a nevím si rady jak postupovat, aby má dcera nebyla nadále rukojmí, nevyhrožovali ji právníkem a netvrdili, že nežádala změnu údajů. Můžete mi prosím poradit co dělat a případně poradit co má být ve výpovědi adresované této společnosti? Už naběhl další měsíc a to má dcera s nimi řeší už od měsíce minulého a podle mne jim to nadále bude vyhovovat, protože každý měsíc nezaplacení + další měsíční odstupné budou požadovat, takže natahování je pro ně přínosné. Předem velmi pěkně děkuji za pomoc Pavel.

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o možnost odstoupení, pak odstoupit od smlouvy je možné pouze v případě, kdy tak bylo sjednáno ve smlouvě, nebo dle zákona v případě, kdy došlo k podstatnému porušení smlouvy ze strany fitnescentra.
Podmínky skutečně umožňují ukončit smlouvu ze zdravotních důvodu pouze v prvním období po uzavření smlouvy.

Ohledně ukončení smlouvy se nabízí několik možností.
1) Dle čl. 3.7. podmínek na webu společnosti je smlouvu možné vypovědět s jednoměsíční výpovědní dobou, která počne běžet 1. dnem následujícího měsíce po doručení výpovědi. Výpověď smlouvy se tak jeví jako nejjistější řešení. Muselo by však  být uhrazeno ještě členství za měsíc listopad a prosinec 2017.
2) Pokud Vaše dcera nebyla při uzavření smlouvy seznámena s podmínkami, které v zásadě tvoří obsah smlouvy, pak by se jejich ustanovení nepoužilo. Pokud by tomu tak bylo, pak by došlo pouze k uzavření smlouvy na dobu jednoho roku a uplynutím této doby by smlouva bez dalšího zanikla. Předpokládám však, že v přihlášce dcera podepsala, že je s podmínkami seznámena a že s nimi souhlasí. Prokazování toho, že s podmínkami nebyla seznámena, by tedy v takovém případě bylo poměrně složité.
3) I oznámení o zdravotních problémech Vaší dcery během "minimální doby" by mohlo být považováno za ukončení smlouvy dle podmínek. Pokud však vše řešila pouze ústně, pak by zde opět bylo složité prokázání ukončení smlouvy. Pokud zdravotní problémy oznámila písemně s tím, že chce ukončit smlouvu, pak tímto smlouva zanikla.
4) Pokud Vaší dcera byla odebrána členská karta a není jí umožněn vstup, ačkoliv má příspěvky řádně zaplacené, pak se jedná o podstatné porušení smlouvy a je možné od smlouvy s okamžitou účinností odstoupit. Pokud je však Vaše dcera v prodlení s platbami, pak je odmítnutí vstupu nejspíše v pořádku.

Veškerou komunikaci provádějte pouze písemně formou doporučených dopisů. Pokud nedošlo k ukončení smlouvy dle bodů 2), 3), nebo není možné odstoupit podle bodu 4),   pak co nejdříve podejte písemnou výpověď.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď smlouvy s fitness centrem, fitkem ze zdravotních důvodů - smlouva na dobu neurčitou
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.