Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

28.11.2017 jsem se nechala po telefonu ukecat firmou B2M ke spolupráci. Jde o "dohazování" obchodních pžíležitostí za vratný roční poplatek. Ihned po skončení hovoru, jsem si vše rozmyslela a volala se žádostí o zrušení. Mezitím mi přišel mail s obchodními podmínkami a v nich je uvedeno, že mám nárok na odstoupení od smlouvy a to ve lhůtě 2 dnů se storno poplatkem 50%.

Volala jsem tam a sdělili mi, že jsou ve výjimce a že se na ně 14denní lhůta na odstoupení nevztahuje. Mám nějakou šanci na odstoupení bez poplatku? Zde odkaz na obchodní podmínky https://www.uredninastenka.cz/obchodni-podminky. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Mariana

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel není zřejmé, s jakými smluvními ujednáními jste po telefonu souhlasila, dotaz je tedy možné zodpovědět pouze v obecné rovině.
Možnost odstoupení od smlouvy ve 14 denní lhůtě se vztahuje pouze na  spotřebitele, tzn. pokud jste vystupovala jako podnikatel, nemůžete od smlouvy odstoupit. Pokud jste však vystupovala jako spotřebitel (nepodnikatel), pak můžete od smlouvy odstoupit ve 14 denní lhůtě od jejího uzavření.
Rovněž bude nutné posoudit, jakou smlouvu jste uzavřela. V případě telefonního hovoru lze předpokládat, že jste nevyslovila souhlas s obchodními podmínkami.   Dle ust. § 1751 občanského zákoníku platí, že část obsahu smlouvy lze určit odkazem na obchodní podmínky, které navrhovatel připojí k nabídce nebo které jsou stranám známy. Odchylná ujednání ve smlouvě mají před zněním obchodních podmínek přednost. Z Vašeho dotazu se však domnívám, že v době tel. hovoru Vám obchodní podmínky známy nebyly, proto jejich užití by nemělo připadat v úvahu. Doporučuji však v tomto smyslu odeslat druhé straně vyjádření, že s obchodními podmínkami jste nebyla seznámena, proto jejich ustanovení pro Vás nejsou závazná.
Zásadní proto bude dohoda uzavřená po telefonu, včetně případných sankcí a možnosti výpovědi. Lze předpokládat, že protistrana má celý rozhovor nahraný, proto Váš souhlas s telefonicky sdělenými podmínkami bude považován za uzavření smlouvy.
Dle ust. § 1999 platí, že zavazuje-li smlouva ujednaná na dobu neurčitou alespoň jednu stranu k nepřetržité nebo opakované činnosti, anebo zavazuje-li alespoň jednu stranu takovou činnost strpět, lze závazek zrušit ke konci kalendářního čtvrtletí výpovědí podanou alespoň tři měsíce předem.
Veškerou komunikaci s protistranou zasílejte emailem i doporučeným dopisem. Především sdělte, že nejste vázána obchodními podmínkami a platí pouze ujednání uzavřená po telefonu (kde předpokládám, nebyly uvedeny žádné sankce ani možnost výpovědi). Následně smlouvu vypovězte a uveďte, že žádné poplatky hradit nebudete. V případě dalšího sporu doporučuji vyhledat pomoc advokáta, který Váš případ bude schopen náležitě posoudit.
Seznam advokátů: www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nárok na smluvní pokutu udělenou společností při odstoupení od smlouvy o spolupráci (smlouva uzavřená na dálku)
  • Neseznámení s obchodními podmínkami a odstoupení od smlouvy o spolupráci
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.