Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chystám se koupit automobil na úvěr s tím, že mám připravenou cash na celý objem. Nicméně protože prodejce zvýhodňuje cenu auta při koupi na úvěr, zamýšlím to udělat tím způsobem, že automobil na úvěr koupím, nicméně vzhledem k novým pravidlům o splacení úvěru ho budu chtít celý splatit předčasně.

Chci se ujistit – je toto možné? Jak dlouho po načerpání úvěru je možné splatit (jeden z prodejců mi tvrdil, že např. do dvou měsíců po uzavření úvěru to může být považováno za odstoupení od smlouvy, ne předčasné splacení)? Je ze zákona tedy splacení zdarma bez sankcí? Je ve věci smluvní volnost, tedy "co si smluvíme, to máme" nebo je věc upravena zákonem (zákaz znevýhodnění dlužníka nemožností předčasného splacení úvěru bez sankcí apod.). Děkuji. Štěpán

ODPOVĚĎ:
Pokud kupujete automobil jako podnikatel, pak v zásadě žádná zákonná omezení neexistují a bude primárně záležet na podmínkách sjednaných ve smlouvě, včetně sankcí za předčasné splacení.
Pokud automobil kupujete jako fyzická osoba nepodnikající (spotřebitel), pak se uplatní pravidla v zákoně o spotřebitelském úvěru a rovněž pravidla sjednaná v samotné smlouvě. Dále se věnujeme pouze této variantě.
I předčasné splacení ihned po sjednání úvěru by nemělo být považováno za odstoupení od smlouvy. Obecně platí, že spotřebitel může od smlouvy o spotřebitelském úvěru odstoupit bez uvedení důvodů a bez jakékoli sankce ve lhůtě 14 dnů ode dne uzavření této smlouvy.
Je třeba upozornit, že před uzavření samotné smlouvy musíte být informován mimo jiné o právu na předčasné splacení spotřebitelského úvěru, o případném právu poskytovatele na náhradu vzniklých nákladů a o způsobu jejich stanovení. Tyto informace musí být obsaženy také se smlouvě o úvěru.
Dle zákona dále platí, že spotřebitel je oprávněn spotřebitelský úvěr zcela nebo zčásti splatit kdykoliv po dobu trvání spotřebitelského úvěru. V takovém případě má spotřebitel právo na snížení celkových nákladů spotřebitelského úvěru o výši úroku a dalších nákladů, které by byl spotřebitel povinen platit v případě, kdy by nedošlo k předčasnému splacení spotřebitelského úvěru. Pro případ předčasného splacení spotřebitelského úvěru má věřitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů, které mu vzniknou v souvislosti s předčasným splacením.
Výše náhrady nákladů nesmí přesáhnout 1 % z předčasně splacené části celkové výše spotřebitelského úvěru, přesahuje-li doba mezi předčasným splacením a sjednaným koncem spotřebitelského úvěru 1 rok. Není-li tato doba delší než jeden rok, nesmí výše náhrady nákladů přesáhnout 0,5 % z předčasně splacené části celkové výše spotřebitelského úvěru.
Výše náhrady nákladů nesmí dále přesáhnout částku úroku, kterou by spotřebitel zaplatil za dobu od předčasného splacení do skončení spotřebitelského úvěru.
Smlouvu doporučujeme podepsat pouze v případě, že stanoví jasné podmínky předčasného splacení v souladu s výše uvedeným.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zákaz znevýhodnění dlužníka nemožností předčasného splacení úvěru bez sankcí - je v zákoně?
  • Předčasné splacení leasingu na auto, automobil, vozidlo bez pokuty od leasingové společnosti (věřitele)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.