Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti matky, proběhlém dědickém řízení jsem se nakonec stal jediným majitelem domu (na základě pozdější darovací smlouvy od otce). V domě trvale bydlí pouze otec a má smlouvy s dodavateli elektřiny a plynu. Bohužel, nevýhodné smlouvy jsou na dobu určitou. Soudím, že jako nový majitel domu mám nárok na přepis smluv z otce na mne, ale s tím, že bych zvolil současně jiné dodavatele (tzv. změna dodavatele s přepisem).

Mám však obavu, aby stávající dodavatelé nevymáhali po otci nemalé smluvní pokuty, protože předčasně před uplynutím sjednané resp. automaticky prodlužované doby smlouvu ukončíme. Ve smluvních podmínkách ani jinde odpovědi nenacházím. Domnívám se, že by na náš případ, kdy se změnil majitel nemovitosti, mohl zákon pamatovat, a mělo by jít smlouvy ukončit bez rizika sankcí. Možná by také byl bezpečnější postup udělat jen přepis beze změny dodavatele, pouze přejít na smlouvu s dobou neurčitou a tu následně vypovědět. Prosím o potvrzení/vyvrácení mého předpokladu. Děkuji. Břetislav

ODPOVĚĎ:
Zákon bohužel výslovně tuto situaci neřeší, je tedy rozhodující samotné znění smlouvy, a to včetně obchodních podmínek. I za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou v tomto případě je tak možné účtovat sankce zakotvené ve smlouvě.
Pokud jste tedy ve smlouvě a obchodních podmínkách nenalezl možnost předčasného ukončení smlouvy uzavřené na dobu určitou, pak tato možnost není dána. Obecně je za předčasné ukončení účtován poplatek téměř u všech dodavatelů. V případě, že by dodavatel souhlasil s předčasným ukončením s tím, že sankce nebude požadovat, pak by bylo možné smlouvu ukončit. Takovéto prohlášení dodavatele však požadujte písemně.
Vámi navrhovaná varianta s přepsáním smlouvy na Vaší osobu by byla vhodným řešením. Je však otázkou, zda dodavatel bude souhlasit s nově uzavřenou smlouvou na dobu neurčitou, nebo zda bude souhlasit pouze s převodem původní smlouvy.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Změna majitele nemovitosti a zrušení smlouvy o odběru energií - pokuta
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.