Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.50 (2 hlasů)

Dne 18.5.2017 jsem podepsal objednávku do energetické soutěže. Jelikož nepřicházela smlouva, ani žádné sdělení, zaslal jsem dne 24.1.2018 výpověď z objednávky. Na to volala žena z Energetické kanceláře (EK) a vyhrožovala pokutou 2.500 Kč za každé přípojné místo. To vyvolalo podezření na neserióznost EK, zejména požadavek pod hrozbou pokuty zavázat se, že podepíšu smlouvu s novým dodavatelem energií, kterou neznám.

Zaslal jsem na energetické kanceláři žádost o zodpovězení 9 dotazů. Obdržel jsem odpovědi, které mě vůbec nepřesvědčily. Stále mě zaráží požadavek na nutnost podepsání nové, dosud neexistující smlouvy pod hrozbou pokuty (mám 3 přípojná místa = 3 x 2.500 Kč). Nejedná se v takovém případě o smlouvu v tísni, a jak postupovat dál? Děkuji, Petr.

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě bude nutné prostudovat, co přesně jste podepsal a zda objednávka obsahuje podmínky jejího odvolání, případně zda se nejedná o již uzavřenou smlouvou.
Domnívám se však, že jste podepsal smlouvu, na základě které se EK zavázala Vám vyhledat nového dodavatele energií. Dle informací dostupných na jejich webových stránkách EK uvádí, že po podpisu objednávky potrvá výběr dodavatele 2-3 měsíce. V tomto případě by tedy již došlo k podstatnému porušení smlouvy, kdy z tohoto důvodu byste byl oprávněn od smlouvy odstoupit.
To, že jste uzavřel smlouvu lze dovodit také z toho, že je Vám vyhrožováno SMLUVNÍ pokutou, která by bez uzavřené smlouvy neměla být vymahatelná. Povinnost uzavřít smlouvu s třetím, doposud neznámým subjektem by však měla být neplatná a neměla by být sankcionována.
Doporučil bych podepsanou objednávku nechat zkontrolovat advokátem, který bude přesně schopen posoudit podmínky výpovědi či jiného ukončení. Následně takové ukončení písemně zašlete EK doporučeným dopisem.

Seznam advokátů naleznete zde:
www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nárok na smluvní pokuty pro energetickou kancelář při zrušení objednávky odběru energie (vyhledání výhodného dodavatele energií)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.