Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2013 jsem si s dalšími dvěma osobami otevřel pohostinství. Pohostinství bylo vedeno na moji živnost a další dvě osoby byly oficiálně vedeny jako moji zaměstnanci na DPP, avšak jsme se dohodli, že pohostinství máme "na třetiny" a každý má stejnou rozhodovací pravomoc, jako zbylí dva.

2017 jsme přešli s pohostinstvím pod nově založené s. r. o. , jehož jsem jediným jednatelem, a dva zmínění kolegové byli u mě zaměstnáni na HPP. Posléze jeden z kolegů ze zaměstnaneckého poměru odešel na základě dohody. Pohostinství jsem nadále vedl už jen s jedním zaměstnancem.
Cca. 03/2018 od ukončení pracovního poměru se bývalý kolega vrátil s tím, že chce uplatnit svůj třetinový podíl a vrátit se buď do pracovního poměru pod mojí s. r. o. , nebo svůj podíl prodat.
Můžete mi prosím sdělit, zda by měl v tomto případě můj bývalý zaměstnanec šanci ohánět se svým podílem např. u soudu a trvat na vyplacení nebo na návratu do prac. poměru?
Nemovitost, ve které je provozovna pohostinství, není v mém vlastnictví; je v pronájmu. Dotaz se týkal toho, zda si může můj bývalý zaměstnanec nárokovat podíl na samotném našem pohostinství, jež jsme vybudovali (např. kdyby se pohostinství prodávalo někomu jinému, kdo by chtěl v provozu pokračovat s původní "značkou" a ujednala se konkrétní prodejní cena zahrnující i množství zásob, nábytek apod). V žádné psané smlouvě není stanoveno, že by existovaly nějaké podíly - šlo jen o ústní neformální dohodu.
Děkuji, Teodor

 

ODPOVĚĎ:
Pro to, aby se Váš bývalý kolega mohl o svůj podíl ve společnosti hlásit, je důkazem to, co je uvedeno v písemné podobě, eventuálně v obchodním rejstříku. Pokud byl jeho podíl dojednán jen ústní formou, bude to složité pro něj samotného, jak svůj podíl v s. r. o. dokázat. Každopádně Vám nevzniká povinnost, jej do budoucna kdykoliv zaměstnat.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vedení restaurace jedním živnostníkem a přílib spoluvlastnictví ostatními zaměstnanci - nárok na vyplacení podílu při odchodu z podnikání
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.