Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

06/2017 jsem navštívil svého finančního poradce u ČMSS s tím, že bych rád koupil nějakou ojetinu a smazal úvěrovou kartu a jestli by navrhl řešení. Předpokládal jsem neúčelový úvěr, ale přesvědčil mě, že bude nejlevnější a nejvýhodnější založit smlouvu o stavebním spoření a čerpat na to meziúvěr. V té době jsem si prakticky ani nepřečetl smlouvu, prostě jsem ji podepsal s důvěrou, že poradce ví, co dělá a že je zde od toho, aby mi radil správně, věcně a hledal nejlepší kompromis mezi mými potřebami a svou loajalitou bance.

Vše řádně splácím. Auto dojezdilo a já se rozhodl pořídit raději nové, neojeté, takže jsem se do ČMSS vrátil, ku sjednání nové půjčky na 300 000 Kč. Řekl jsem, že chci neúčelový úvěr (doložitelné emailem), no poradce mi zařídil nové stavebko a domů mi přišly smlouvy. Tentokráte jsem si je už přečetl a zjistil, že meziúvěr smím čerpat pouze na bytové účely. Smlouvu jsem odmítl podepsat s tím, že bych musel podvádět, protože to chci na auto a že si vezmu raději normální neúčelovou půjčku, byť mě na splátkách vyjde dráž. Pak mi došlo, že obdobnou smlouvu na 170 000 Kč jsem již uzavřel 2017 a s hrůzou vyhrabal papíry ze šuplíku, abych zjistil, že podmínky jsou zcela stejné. Tedy, ano, řádně splácím a to i nadále budu, jenže...jenže nemůžu doložit účel. Finanční poradce mi dokonce řekl, že nemusím, že se to dělá normálně, že mi banka pošle 3 žádosti o doložení a pak se na to vykašle. Přišly dvě a já nevím co čekat po té třetí. Prosím Vás, co mám dělat? Já jsem čestný člověk, který v životě nic neukradl, snažím se mít vše v pořádku, moje bonita je v pořádku a když mi jednou na účtu zbylo o 12Kč méně než bylo třeba k uhrazení splátky, měl jsem z toho takové nervy, že jsem to běžel zaplatit druhý den hotově na pobočku. A teď zjistím, že jsem se dopustil. podvodu? To je přece strašný. Chci z toho ven a nevím jak. Mám napsat dopis do ČMSS a říct jim co se stalo? Nebo nemám raději dělat nic, řádně splácet a věřit, že mi poradce nelhal? On mi dokonce při minulé schůzce nabídl číslo na známého ze stavební firmy, že mi to prý pomůže pokrýt fakturami. No ale, tak to by bylo zřetězení podvodů a z původně nevědomého podvodu by se stal jasný podvod. Já nevím, do čeho mě navezl a proč. Nemám to jak dokázat, vše šlo jen po telefonu nebo mezi 6 očima (svědkem je jen přítelkyně) a i kdyby, smlouva nese můj podpis, on průšvih mít nebude a cokoli mi napovídá na uklidnění, může být jen taková nějaká hra, aby uzavřel smlouvu a získal provizi. Prosím, pomozte mi nějakou dobrou radou, jak očistit tuto nečistotu. Mám mlčet, platit a doufat, že poradce ví co dělá, nebo se mám jít udat a věřit, že je to polehčující okolnost a vyjádření dobré vůle vyřešit problém? Děkuji, Ivan

 

ODPOVĚĎ:
Jelikož se obracíte na právní poradnu, která nemůže a nechce radit, jak zákony a smlouvy obcházet, lze Vám v této situaci poradit pouze to, abyste svou situaci "legalizoval", tj. pokusil se ve shodě s bankou, uvést vše po právní stránce do pořádku. Bylo by vhodné, kdybyste při jednání s bankou uvedl, že Vás v tento omyl a podvod uvedl jejich pracovník, jelikož by banka mohla aktivity tohoto poradce začít sledovat a tím by se na jeho nelegální jednání přišlo. Tím byste měl i Vy důkaz pro banku, že jste se stal obětí jeho úvěrových podvodů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.