Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Skrze právnickou osobu, provozuji internetový obchod s nábytkem. Využívali jsme služeb slovenské přepravní společnosti 123Kurier, s. r. o. , která v ČR podnikala skrze odštěpný závod IČO. V průběhu 09/2023 přepravce v ČR náhle ukončil činnost. K dnešnímu dni nám stále nebyly vyplaceny veškeré dobírky, které vybrali při doručení zásilek.

Firma přestala komunikovat. Jedná se o cca 40.000 Kč. Jaké prosím existují možnosti vymožení pohledávky? Vyplatí se podobnou částku vůbec vymáhat? Dočetl jsem se např. o evropském platebním rozkazu. Mateřská firma na Slovensku funguje dále. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě je třeba zvážit, zda společnost svým postupem nespáchala trestný čin podvodu či zpronevěry. Podle popisu tomu vše nasvědčuje. Proto bych hned zkraje neřešila situaci evropským platebním rozkazem, ale trestním oznámením, kdy máte možnost připojit se s nárokem na náhradu škody do trestního řízení. Je to levnější varianta, neboť u trestního oznámení a připojení škody nic nehradíte, za Evropský platební rozkaz hradíte soudní poplatek. Spíše se tedy písemně obraťte na Státní zastupitelství, v jehož obvodu má sídlo odštěpný závod, je možné, že tam již oznámení na zmíněnou společnost bude více.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.