Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o vaše stanovisko k řešení odstoupení od objednávky firmy SEYES Praha, Francouzská 30. Podal jsem osobně písemnou výpověď služby u Firmy SEYES do 4 dnů od podpisu objednávky. Byl jsem osloven jejich reklamou na internetu, kde nabízeli vyšetření metabolismu s vhodným stravováním pro dobré zdraví.

Poslal jsem vyplněný dotazník a poté mě kontaktovali s nabídkou termínu na osobní setkání, které proběhlo 10.10.2023, kde byla objednávka podepsána a uzavřen spotřebitelský úvěr prostřednictvím fa. Cofidis na dálku přes internet. 16.10. jsem podal písemně v místě fa. Seyes odstoupení od smlouvy v zákonné lhůtě 10 dnů od podpisu objednávky. Před tímto datem ani po něm jsem žádné jejich služby nečerpal. Seyes na to reagoval odmítnutím výpovědi objednávky s tím, že byla uzavřena u nich na kamenné pobočce a tudíž není možné od objednávky odstoupit. Osloven jsem byl ale prostřednictvím jejich reklamy na internetu a kontakt probíhal také na dálku přes jejich dotazník na netu a telefonické pozvání do Francouzské 30.   Takže dle občanského zákoníku paragraf 1828 odst. 2, písmeno a mám dle mého laického chápání nárok na odstoupení do 14-ti dnů bez udání důvodu.   Firma Seyes navíc poté nedala vyrozumění úvěrové firmě Cofidis o výpovědi objednávky a nevrátila jim částku 29.990 Kč, kterou od nich čerpala. Ta po mně vymáhá splátky za neexistující služby byť jsem jim o těchto skutečnostech poslal zprávu jejíž přijetí potvrdili. Prosím o informaci o správnosti tohoto postupu a návrhu řešení jak v tomto případě vůči fa. SEYES postupovat. Děkuji. S pozdravem Emil.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste smlouvu uzavřel na pobočce společnosti SEYES, tak nehraje roli to, zda Vás oslovila internetová reklama. Odstoupit od smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory lze v případě, že Vás např. promotér osloví na ulici, kde všechno vyysvětlí a ihned poté vás odvleče do kanceláře, kde to jen podepíšete. To se ale předpokládám ve vašem případě nestalo.
Odstoupit bez udání důvodu tak dle mého názoru v tomto případě nelze. Odstoupit by šlo v případě, že by společnost nějak porušila smlouvu nebo pokud by možnost byla sjednána ve smlouvě nebo obchodních podmínkách.
Doporučoval bych oslovit společnost SEYES s tím, že byste rád smlouvu ukončil a služby dále nečerpal a pokusil se s nimi dohodnout na vrácení (části) peněz.
Je zde také varianta zpochybnit úvěrovou smlouvu. Tyto úvěrové smlouvy bývají často neplatné a je celkem snadné platnost zpochybnit a na základě toto nehradit poplatky a úroky. Je ale nutné vycházet z úvěrové smlouvy. Někdy lze zpochybnit i čerpání jistiny úvěru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.