Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem klasickým zaměstnancem na HPP (40h týdně). V dubnu 2024 mi končí smlouva na dobu určitou a se svým zaměstnavatelem tak řešíme nový kontrakt. S tím řeším i navýšení mzdy, aby mi práce nadále dávala smysl. Aktuálně měsíčně pobírám 27.000 čistého. Mou ambicí je se dostat v čistém příjmu aspoň na 42.000, abych dosáhl minimálně průměrné mzdy na mé pozici v ČR.

Aby mi zaměstnavatel byl schopný co nejvíce vyjít vstříc, nabídl mi tyto tři možnosti:
1. Smlouvu na HPP s výdělkem 33.000 čistého + DPP smlouvu, na kterou by vykazoval variabilní složku mzdy do výše až 8.500 (tady bych měl tedy jistotu onoho měsíčního příjmu.
2. Smlouvu na HPP s výdělkem 38.000 čistého příjmu bez variabilní složky (tato možnost se mi zdá jako opravdový kompromis).
3. Stát se OSVČ, kdy budu moci fakturovat měsíčně celý náklad na mě jako zaměstnance tj. 65.000.
Mám rád jistoty HPP poměru, ale OSVČ mi nyní připadá jako možná alternativa, které bych se nemusel tolik bát. Snažím se ale ještě dopočítat, kolik by v takovém případě byl můj čistý příjem, ale nemohu se dopočítat. Podle toho, co jsem již vypátral na internetu, by můj příjem ročně nepřesáhl 790.000 a tak bych se mohl přihlásit k paušální dani, tedy bych měsíčně fakturoval 65.000 z toho zaplatil přes 7.000 daně a zbytek by mi zůstalo? Při spolupráci na OSVČ by mi byla vystavena smlouva o dílo + 12 dílčích smluv, které by mi dávali jistotu v tom, že mi bude faktura měsíc co měsíc skutečně proplacena v uvedené výši. Rád bych na danou problematiku znal názor odborníků, třeba by mi to pomohlo v rozhodování. Předem děkuji, Klement.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byste fakturoval měsíčně 65.000 Kč, tak ročně by to bylo 780.000 Kč, potom byste mohl být poplatníkem v I. pásmu paušální daně, kde byste měsíčně platil zálohu 7.498 Kč, takže "čístého" byste měsíčně měl 57.502 Kč. Ovšem má to své nevýhody v podobě toho, že nebudete mít ochranu danou zákoníkem práce, placenou dovolenou a zároveň je potřeba počítat s tím, že pro účely starobního důchodu budete mít nižší vyměřovací základ, takže se to odrazí na nižším státním důchodu. Na druhou stranu budete mít více prostředků na to, abyste se zajistil na důchod sám. Ještě Vás musím upozornit, že v případě změny pracovního poměru na OSVČ může jít o nelegální postup v podobě obcházení práva. Pokud výkon určité činnosti naplňuje znaky závislé činnosti, tak nahrazení pracovního poměru výkonem práce OSVČ je nelegální.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.