Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím Vás o právní radu k věci reklamace ojetého vozu. 01/2019 jsme zakoupili automobil Ford Mondeo 2009 za 137 tis. Kč. Manžel byl seznámen se stavem vozila, vozidlo měl možnost projet, vše se zdálo být v pořádku. Proto jsme se ke koupi vozu nakonec rozhodli. Po několika dnech si ale manžel všiml, že vůz při nízkých otáčkách cuká. Proto manžel nechal kompletně vyměnit všechny filtry, nechal do motoru nalit přípravek na vyčištění trysek, natankoval plnou nádrž kvalitního benzinu, který nám byl doporučen.

Veškeré doklady o tankování a výměnách máme k dispozici. Po vyjetí nádrže ovšem cukání neprestalo. Bohužel po dvou měsících od koupi vozu, zůstalo nakonec stát auto před domem a nejde nastartovat. Samozrejmne se může jednat o nějakou hloupost. Ale také nemusí. Vzdhledem k tomu, že se při nastartování nedostane nafta do motoru, muzou být ucpané vstřiky nebo něco s čerpadlem, což je nákladově velmi drahé a likvidující. S prodávajícím manžel jednal, bohužel však byl velmi arogantní a položil mobil. Oznámil mu tedy při druhém hovoru, že s ním zahájíme reklamační rizeni... momentálně auto nemůžeme nechat opravit, abychom na reklamaci měli nárok, ale jak jinak postupovat? Aby nám tu nestalo nepojízdné auto před domem. Jaké máme práva a jak je můžeme uplatnit. ? Děkuji předem za odpověď. Pavlína

 

ODPOVĚĎ:
Jelikož nepíšete, zda jste auto zakoupili v autobazaru, či od soukromé osoby, mohu odpověď jen velmi obecně: pokud uplatňujete tzv. skryté vady, tj, takové, které nemohly být patrné při koupi vozu, pak máte dle občanského zákoníku nárok buď na slevu z ceny, nebo na odstranění vady prodávajícím a to na jeho náklady.
Nebo můžete odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz, přičemž vy vrátíte prodávajícímu vůz. Pokud s vámi prodávající odmítá komunikovat, zašlete mu tzv. předžalobní výzvu, kde jej upozorněte na to, že se budete bránit soudní cestou, pokud nedojde k dohodě mezi vámi a prodávajícím na způsobu odstranění této vady.
Pokud i to selže, pak nezbývá, než podat žalobu k věcně a místně příslušnému soudu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Práva kupujícího při koupi auta, automobilu se skrytými vadami
  • Reklamace skrytých vad vozidla - nestartuje, cuká
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.