Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1.4.2019 jsem prodal své auto. Dnes (12.04.2019) 8.4.2019 mně kupující kontaktoval s tím, že na autě se rozsypala spojka a oprava bude stát 7 tisíc. Auto jsem prodal za 6 tisíc Kč. Jako důvod uvedl to, že při koupi nemohl slyšet hlučnou spojku, protože výfuk byl prasklý a dělal hluk. S autem odjel po podpisu smlouvy. Ve smlouvě jsem uvedl závady, které mi byly v den prodeje známy. Nic jsem nezatajil.

Kupující po mě žádá slevu 2000, - Kč, jinak prý auto vrátí zpátky. V mezičase prý na autě opravil výfuk a brzdy. Pokud prý nedám slevu, tak auto vrací a opravené věci odstraní. S autem jsem donedávna denně jezdil a o závadách uvedených ve smlouvě jsem veděl. O závadě spojky jsem nevěděl. V případě, že posoudíte, že se jedná o skrytou vadu, auto si nechám dovézt zpět. Jak se zachovat, když kupující bude odstranovat již opravené věci? Mám jistotu, že nebudu podveden? Děkuji. Ctibor

ODPOVĚĎ:
Nejprve ke znění kupní smlouvy: smlouva se odkazuje na § 588 občanského zákoníku, avšak zjevně toho, který již není dneska (12.04.2019) platný, jelikož § 588 občanského zákoníku, tj. zákona č. 89/2012 Sb. , se nevztahuje k prodeji. Na toto právní ujednání se vztahuje ustanovení § 2085 a násled. občanského zákoníku.
Dle současného, tj. platného občanského zákoníku také platí, že odpovědnost za skryté vady, které nejsou zjistitelné při koupi věci, ale projeví se až po koupi, nese prodávající. O tom hovoří § 2100. V případě, že bude kupující uplatňovat svá práva z prodeje vadné věci, pak by se měl kupující s prodávajícím dohodnout, jak bude toto vadné plnění napraveno. Tj. zda slevou z kupní ceny nebo vrácení věci a peněz apod. (viz § 2106).
Pokud by chtěl odstranit opravené věci, tak může takto učinit, ale jen takovým způsobem, který nepoškodí vrácenou věc, tj. auto.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.