Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2017 jsem koupil byt v kompletně revitalizovaném bytovém domě. Bytový dům byl po zateplení a nátěru fasády, nová střecha, nová okna, nový vstup, izolace základů, atd. 2019 bylo zjištěno, že střecha domu byla udělána špatně a že se musí celá vyměnit (na můj byt to dělá cca 70 000 Kč). Bývalý majitel bytu byl předsedou SVJ a stav bytového domu, tedy i střechy (předpokládám) znal velmi dobře.

Byt mi byl při koupi nabízen jako skvělá investiční příležitost, neboť byl byt i dům po celkové revitalizaci.
Jedná se v tomto případě o skrytou vadu? Mám nárok na odškodnění od bývalého majitele bytu, pokud ano v jaké výši?
Děkuji, Ivan

 

ODPOVĚĎ:
Dle § 2129 odst. 2 občanského zákoníku můžete do 5 let od nabytí nemovitosti uplatnit práva ze skryté vady, tj. takové vady, která nebyla při koupi nemovitosti patrná a která nebyla prodávajícím uvedena v kupní smlouvě. Pak máte nárok na slevu z ceny nemovitosti, či na odstoupení od smlouvy, tj. vrácení peněz. V případě, že byste chtěl uplatnit finanční kompenzanci a nikoliv odstoupení od kupní smlouvy, pak tento způsob bude záviset na dohodě mezi Vámi a prodávajícím.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.